Битата сметана се използва за торти, кексове, мелби, сладкиши, вкусни мусове, а също и за украса на горещ шоколад. Тя има силата да подобри не само вкуса, но и външния вид на десерта. Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете, за да направите най-добрата бита сметана както по отношение на вкус, така и на външен вид. Това означава, че тя ще е гъста, ефирна и с прекрасен вкус. Ето няколко важни съвета за приготвянето й:
- Важно условие е, че не само сметаната, която ще използвате за тази рецепта, но и приборите ще трябва да са много студени. Сложете ги в хладилника за поне час преди да започнете се заловите с готвенето.
- Преди да направите това обаче, трябва вече да сте избрали правилната заготовка. Готварската сметана, която ще използвате трябва да е с най-високата масленост.
- Друг ключов фактор е, когато разбивате продуктите в миксера, да спрете навреме. Сместа се миксира до момента на сгъстяване, но не и по-дълго, за да не стане тя прекалено "лепкава". Текстурата й трябва да бъде близка до тази на киселото мляко.
- За още по-интензивни аромати и вкусове можете (ако искате) да добавите малко ликьор или коняк.
Какво ще ви трябва:
- 300 г готварска сметана с 35% масленост, добре охладена
- 1 с.л. пудра захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. ликьор (по желание)
Как да си направим битата сметана:
- В купата на миксера добавете охладената сметана, пудрата захар и ваниловия екстракт. Можете предварително да поставите купата за смесване в хладилника, за да може и тя да се охлади.
- Разбийте съставките на висока скорост докато в сместа се образуват леки "браздички". Тя трябва да има консистенция на кисело мляко.
Снимка: iStock by Getty Images - Времето, необходимо за направата на бита сметана зависи от маслеността на готварската сметана, колко добре сте охладили приборите и колко мощен е вашият миксер.
- Прехвърлете готовата смес в сладкарски торбички или други удобни за съхранение съдове и я приберете в хладилника, където тя ще се сгъсти.
- Ако обаче ще я ползвате веднага, е позволено да я разбиете още няколко секунди, за да стане по-гъста.