10 зелки средни в 100л. Бидон. На два реда по 5бр.наредени в кръг В дупката по средата слагам 0.5 литра шише пълно с вода. То държи лелките да не мърдат. 2кг морска сол разтворени в 50 литра вода. На 2 дена се претача . След месец слагам смокинови листа. Те спират ферментацията. До март месец има хубаво кисело зеле
Мисля че при с 40 гр на литър сол ще го мумифицирваш зелето .Това няма да се еде бря бе.Пак някой си е писъл колко да има статия .Понятие си няма явно. Имаше една статия подобна за сушено месо 1кг месо зарито в 1кг сол. Ужас а.
Рецептата е пълна с доста неточности. Нека почнем от това за обема. 8-10 зелки може да вкарате в 20л обем само ако са брюкселски. Аз в 60л едвам нареждам 9-10 зелки и при това не големи. по 20-25см диаметър. Моята саламура за 60л е около 17л...отново грешна стойност. Солта на мен ми е доста. Има начини да се намали но, там вече е за този, който иска да се усъвършенства като мен. Аз правя кисело зеле перфектно с 2-2.5% саламура.
Дървена скара и речен камък, най-добре някакъв гранит. В никакъв случай да не е на варовикова основа примерно мрамор. Дървената скара най-добре скрепена с букови щифтове - вземате дъски, разкроявате, рендосвате, пробивате с длелката и набивате щифтовете. Щифтовете и дъските можете да намерите в майскорските магазини. Слагате една скара отдолу, слагате маркуча за претакване, нареждате зелето, слагате горната скара и заливате със саламура, бидона на поне 50 сантиметра височина. Ще ви е лесно с претакването не за друго
Вие или бидон от 20 литра не сте виждали или 10 зелки накуп. Искам да видя как ще ги поберете вътре.
Дискусия