Питка

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
180 минути
от: Татяна Ковачевана 07.07.2014г.

Продукти

Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 100 мл
Газирана вода - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Олио - 15 мл
Масло - 20 г
Мас - 20 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Сусамено семе за поръсване

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в затоплено мляко. Разбъркват се с малко пресято брашно и сместа трябва да втаса за 30 минути. С 2 яйца и 1 белтък и останалите продукти (без масло и мас) се замесва меко тесто. То втасва за 1 час и малка част от него се отделя за средата на питката.

2. Разточват се 3 кори, които се намазват със смес от масло и мас и се слагат една върху друга. В средата се изрязват 8 триъгълника, както е показано на снимките. Върховете им се обръщат към стената на намаслената тава, в която са поставени. Средата на питката се запълва с усукан фитил от тесто.

3. Питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се със сусамено семе, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 40 минути.

Коментари