Необходими продукти:
- 3 с.л. бял винен оцет
- 4 яйца на стайна температура
- 4 препечени филийки
- 4 слайса шунка
За соса холандез:
- 125 г масло
- 2 жълтъка
- ½ ч.л. бял винен оцет
- 1 ч.л. лимонов сок
- Щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
- В тенджера сипете около 2 л вода заедно с оцета и я оставете да заври. Намалете котлона, за да започне да къкри леко.
- Счупете яйцата във водата едно по едно и ги оставете да се сварят, но не напълно. Трябва да бъдат рохки.
- За да приготвите соса холандез, разтопете маслото в тиган и с лъжица отстранете образувалия се бял слой. Поддържайте го топло.
- В купа сложете жълтъците, белия винен оцет, щипка сол и супена лъжица ледена вода. Разбъркайте леко с телена бъркалка, след което сложете купата на водна баня и продължете да бъркате за 3-5 минути.
- Махнете от огъня и бавно прибавете маслото, малко по малко, докато сместа започне да го поема и се образува вече кремообразният сос холандез.
- Накрая сложете лимоновия сок и лютия червен пипер. Поддържайте соса топъл, докато дойде време за сервиране.
- Разпределете малко от соса на всяка препечена филийка, след което сложете отгоре по 1 слайс шунка и накрая - яйце. Завършете с хубава лъжица от соса върху яйцето и поднесете веднага.