Заложете на лесните мъфини с тиква в натоварените есенни дни. Те влизат в ролята на лесна закуска, чудесни са за похапване "на крак" в офиса и могат да бъдат неизменен другар на следобедните чай или кафе.
За приготвянето на тази рецепта ще ви е необходима единствено голяма купа, в която да смесите съставките. Мъфините стават толкова нежни и наситени с вкус на тиква, който резонира перфектно с настоящия сезон. Рецептата е не само лесна, но и търпи да бъде променена според индивидуалния ви вкус. По желание добавете парченца шоколад, орехи, стафиди, а защо не и червени боровинки. Заменете олиото с разтопено масло или използвайте изцяло кафява захар.
Важно е, след като изпечете мъфините и ги извадите от фурната да ги оставите да се охладят добре върху решетка. Така ще предпазите долната част на кексчетата от влагата, която ще се образува, ако ги оставите в тавата.
Въпреки че е изключително трудно да се устои на току-що приготвени мъфини, текстурата им ще е най-добра, след като изстинат напълно.
Необходими продукти:
- Олио за намазване
- 425 г пюре от тиква. Приготвя се лесно, ето как
- 1/3 ч.ч. олио
- 2 големи яйца, разбити
- 100 г захар
- 50 г кафява захар
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. от подправка, подходяща за десерти с тиква, която се приготвя от 3 с.л. канела на прах, 2 и ½ ч.л. смлян джинджифил, 2 ч.л. индийско орехче, 1 и ½ ч.л. смлян бахар и 1 ч.л. смлян карамфил. Останалото количество приберете в бурканче.
- 220 г брашно
- ¼ ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете форма за мъфини с 12 отвора.
- В голяма купа смесете пюрето от тиква, олиото, яйцата, двата вида захар, солта, содата, бакпулвера и подправката за десерти с тиква. Разбъркайте хубаво с телена бъркалка, за да се смеси всичко добре.
- Вземете шпатула и с нея разбъркайте в сместа брашното на няколко пъти. След това прибавете млякото.
- Разпределете тестото във всички 12 гнезда на формата за мъфини, като не ги пълните съвсем до горе.
- Печете кексчетата за около 20-25 мин. Трябва да бухнат и горната им част да се разпука.
- Извадете ги от формата и ги преместете върху решетка, за да изстинат напълно.