Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В стила на есента: Мъфини с тиква

Поканете уюта у дома

15’ Подготовка
25’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Заложете на лесните мъфини с тиква в натоварените есенни дни. Те влизат в ролята на лесна закуска, чудесни са за похапване "на крак" в офиса и могат да бъдат неизменен другар на следобедните чай или кафе.

За приготвянето на тази рецепта ще ви е необходима единствено голяма купа, в която да смесите съставките. Мъфините стават толкова нежни и наситени с вкус на тиква, който резонира перфектно с настоящия сезон. Рецептата е не само лесна, но и търпи да бъде променена според индивидуалния ви вкус. По желание добавете парченца шоколад, орехи, стафиди, а защо не и червени боровинки. Заменете олиото с разтопено масло или използвайте изцяло кафява захар.

Важно е, след като изпечете мъфините и ги извадите от фурната да ги оставите да се охладят добре върху решетка. Така ще предпазите долната част на кексчетата от влагата, която ще се образува, ако ги оставите в тавата.

Въпреки че е изключително трудно да се устои на току-що приготвени мъфини, текстурата им ще е най-добра, след като изстинат напълно.

Необходими продукти:

  • Олио за намазване
  • 425 г пюре от тиква. Приготвя се лесно, ето как
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 2 големи яйца, разбити
  • 100 г захар
  • 50 г кафява захар
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. от подправка, подходяща за десерти с тиква, която се приготвя от 3 с.л. канела на прах, 2 и ½ ч.л. смлян джинджифил, 2 ч.л. индийско орехче, 1 и ½ ч.л. смлян бахар и 1 ч.л. смлян карамфил. Останалото количество приберете в бурканче.
  • 220 г брашно
  • ¼ ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете форма за мъфини с 12 отвора.
  2. В голяма купа смесете пюрето от тиква, олиото, яйцата, двата вида захар, солта, содата, бакпулвера и подправката за десерти с тиква. Разбъркайте хубаво с телена бъркалка, за да се смеси всичко добре.
  3. Вземете шпатула и с нея разбъркайте в сместа брашното на няколко пъти. След това прибавете млякото.
  4. Разпределете тестото във всички 12 гнезда на формата за мъфини, като не ги пълните съвсем до горе.
  5. Печете кексчетата за около 20-25 мин. Трябва да бухнат и горната им част да се разпука.
  6. Извадете ги от формата и ги преместете върху решетка, за да изстинат напълно.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче