Пюрето от тиква е подходящо за сандвичи, за бързи супи, както и за самостоятелна консумация под формата на разядка. С малко наситнен чесън и копър е отлично мезе за неочаквани гости. С него стават и отлични смутита с плодове. Ако пък се разпредели в подходящи буркани, кутии или пликове, издъжа във фризера с месеци. Най-вече защо няма много какво да му се развали.
Другата му положителна черта е, че се прави от две неща - една средно голяма тиква и най-обикновена вода. А ето и как.
Начин на приготвяне:
- За да изрежете тиквата, започнете с издълбаване на дълбок квадрат с диаметър 2 см около дръжката.
- Натиснете изрязаната част надолу, така че да падне навътре.
- Използвайте нож, за да нарежете тиквата на едри парчета, като започнете от върха.
- Почистете всяко парче от семената с помощта на лъжица.
- Поставете резените тиква надолу с кората в една тава, налейте чаша вода и покрийте съда с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 2 часа и половина.
- Извадете изпечените парчета от фурната и, отново с помощта на лъжица, отстранете месестата им част и я поставете в една кърпа или парцалче.
- Завийте четирите края на парцалчето нагоре и започнете да го осуквате, колкото сила имате, докато пюрето пусне своят сок.
- Разпределете го в подходящи съдове за съхранение или в пликове за храна. В хладилник то ще издържи до 3 дни, а във фризера - с месеци.