300 г пилешко филе без кост;
за марината:
1-2 с.л. светъл соев сос,
1 с.л. бяло ароматно вино,
1 с.л. лимонов сок,
12 броя ягоди,
50 мл вода,
1 с.л. портокалов сок,
1 ч.л. захар (мед),
1 ч.л. нишесте по избор,
3 ч.л. вода,
3 с.л. олио за пържене,
1 с.л. чесън счукан,
1 с.л. настърган джинджифил,
черен пипер;
за ориза:
1 с.л. зехтин
1/2 к.ч. бадеми счукани,
1 к.ч. ориз,
1/2 к.ч. сушени вишни,
1/2 к.ч. стафиди,
3 к.ч. вода,
сол
Пилешкото филе се реже на тънки лентички. В купа се смесват соевият сос, виното, лимоновият сок и нишестето и в тях се маринова месото за около 15 минути. В купичка се смесват 50 мл вода, портокаловия сок (може вино), лимонов сок и захарта. В друга купичка се смесват нишестето и малко вода , да се разтвори. Ягодите се почистват и разрязват на 4.
Дълбок съд (аз използвам тенджера) се загрява и в него се слагат 2 с.л. от мазнината за пържене (олио). След като се сгорещи бързо се слагат 1/2 (половината) от чесъна и джинджифила, разбърква се за 10 секунди.
Веднага след това се добавя месото , без маринатата и се пържи бързо за около 3-4 минути, докато побелее. Месото се изважда с решетъчна лъжица. В същия или друг съд се загрява останалата 1 с.л. мазнина и отново в нея се запържва остатъка от чесъна и джинджифила за 10 секунди. Добавят се ягодите, много леко се разбърква или само се разтръсква, за около 20 секунди. Смесват се ягодите и месото, поръсва се леко с черен пипер и се сервира веднага.
Ориз
Мазнината се загрява в малка тенджерка. За кратко се запържват ядките ( да не почернеят). Прибавя се ориза, пържи се до побеляване. Залива се с водата и се добавят стафидите, вишните и сол. Вари се 10 минути, изключва се и съдът се оставя затворен до сервирането. Не се бърка!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност