Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пържен октопод с гарнитура

Средиземноморска наслада за безгрижни летни вечери

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 100 г вода
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 2 зрънца бахар
  • 2 дафинови листа
  • 1 скилидка чесън
  • връзка магданоз
  • 1 килограм октопод
  • 200 г бяло брашно
  • 1 с.л. царевично брашно
  • сол
  • пипер
  • 400 мл олио
  • 200 г майонеза
  • 1 ч.л. къри
  • лимонова кора, от 1 лимон
  • лимонов сок, от 1 лимон
  • резени лимон за украса
  • 4 бр. чери домати
  • листа от маруля или друг вид салата

Начин на приготвяне:

  1. В дълбока тенджера добавете оцета, водата, зърната черен пипер и бахар, дафиновите листа, чесъна и стръковете магданоз. Сложете на силен огън и изчакайте да заври.
  2. Отделете пипалата на октопода и ги добавете в тенджерата.
  3. Намалете огъня до средна степен, покрийте съда с капак и оставете всичко да къкри за 40-50 минути.
  4. Оставете настрана да изстине.
  5. В купа добавете двата вида брашно, солта, малко смлян черен пипер и разбъркайте.
  6. Загрейте малко олио в добре нагорещен тиган. Добавете пипалата от октопода в купата с брашното и ги оваляйте добре.
  7. Прехвърлете в сгорещеното олио и ги изпържете за около 3-4 минути до златисто. Извадете ги и ги оставете да се отцедят върху парче кухненска хартия.
  8. В малка купа добавете майонезата, кърито, лимоновата кора и сока и разбъркайте.
  9. Нанижете пипалата на дървена клечка за шишчета и ги поднесете върху канапе от маруля, украсено с чери домати. Отстрани сложете и купичката със соса. Поръсете всичко с ментата и украсете с резенчетата лимон.

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер къри дафинов лист олио маруля чери домати салата ябълков оцет лимон бяло брашно царевично брашно майонеза

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче