Необходими продукти:
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 100 г вода
- 1 с.л. черен пипер на зърна
- 2 зрънца бахар
- 2 дафинови листа
- 1 скилидка чесън
- връзка магданоз
- 1 килограм октопод
- 200 г бяло брашно
- 1 с.л. царевично брашно
- сол
- пипер
- 400 мл олио
- 200 г майонеза
- 1 ч.л. къри
- лимонова кора, от 1 лимон
- лимонов сок, от 1 лимон
- резени лимон за украса
- 4 бр. чери домати
- листа от маруля или друг вид салата
Начин на приготвяне:
- В дълбока тенджера добавете оцета, водата, зърната черен пипер и бахар, дафиновите листа, чесъна и стръковете магданоз. Сложете на силен огън и изчакайте да заври.
- Отделете пипалата на октопода и ги добавете в тенджерата.
- Намалете огъня до средна степен, покрийте съда с капак и оставете всичко да къкри за 40-50 минути.
- Оставете настрана да изстине.
- В купа добавете двата вида брашно, солта, малко смлян черен пипер и разбъркайте.
- Загрейте малко олио в добре нагорещен тиган. Добавете пипалата от октопода в купата с брашното и ги оваляйте добре.
- Прехвърлете в сгорещеното олио и ги изпържете за около 3-4 минути до златисто. Извадете ги и ги оставете да се отцедят върху парче кухненска хартия.
- В малка купа добавете майонезата, кърито, лимоновата кора и сока и разбъркайте.
- Нанижете пипалата на дървена клечка за шишчета и ги поднесете върху канапе от маруля, украсено с чери домати. Отстрани сложете и купичката със соса. Поръсете всичко с ментата и украсете с резенчетата лимон.