Тъй като в повечето домакинства много рядко се намира традиционният тиган за приготвяне на това ястие (много широк и плосък, който по-скоро се доближава до формата на тава), паелята можем да приготвим и в обикновен дълбок тиган, като е препоръчително той да си има и подходящ капак. И понеже няма как в такъв съд да сготвим всичко наведнъж, ще го направим на няколко части.
Освен това, вместо ориз тук ще използваме булгур, който също много добре се съчетава с мидите и скаридите, както и с другите видове месо.
Необходими продукти:
- 50 г зехтин
- 400 г скариди
- 1 глава лук
- Морков - 1 брой
- 2 скилидки чесън
- 100 г наденица
- 300 г филе от пилешки гърди
- 250 г булгур
- Шафран
- Кубче пилешки бульон
- 200 г чери домати
- 200 г миди с черупки
- Магданоз
- Пресен лук - 2 стръка
- Босилек
- Лимон - 2 броя
- 100 г грах
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- В загретия тиган изливаме малко зехтин (около 2 с.л.), поръсваме със сол и черен пипер и слагаме скаридите да се позапържат. В това време можем да нарежем наденицата на колелца, а пилешките филета - на кубчета. Колкото по-малки са колелцата и кубчетата, толкова по-добре, защото по този начин можем да бъдем спокойни, че всеки на масата ще има от всичко в своята порция.
- Когато скаридите съвсем леко се карамелизират в мазнината, ги вадим и ги оставяме на страна в дълбока купа. За момента не гоним целта да ги сготвим напълно, защото скоро пак ще ги върнем в тигана.
- Добавяме още малко зехтин в горещия тиган и запържваме пилешкото и наденицата заедно. През това време нарязваме пресния и стария лук на ситно, а моркова - на кубчета.
- Когато месото се запържи, го отстраняваме от тигана по същия начин като скаридите. Тук е и времето да сложим зеленчуците на огъня заедно с булгура, за да се сотират заедно.
- Следва да върнем наденицата и пилешкото в тигана, да добавим чери доматите без изобщо да си играем да ги разрязваме, както и да излеем разтворения в около половин литър вода пилешки бульон. Ако смятате, че ще стане по-вкусно, може този бульон да бъде и друг. Например, телешки.
- Когато булгурът се свари добре, връщаме скаридите в тигана като ги редим най-отгоре, а също така добавяме граха, шафрана и мидите, както са си с черупките. Идеята тук е морските продукти да се сготвят на парата, отделяща се от ястието, което къкри в тигана, който пък е време да затворим с капак. Задушаваме продуктите за около 3-4 минути.
- Опитваме малко от булгура за сол, но и не забравяме, че морските дарове също са леко солени. Поливаме обилно с малко зехтин, настъргваме кората от два лимона и изстискваме сока от един брой. Нарязваме заедно няколко листа босилек и малко пресен магданоз и ги прибавяме към ястието. Време е да разбъркаме всички продукти.
- Сервираме в подходящи чинии, поливаме с още малко зехтин, поръсваме с черен пипер и украсяваме всяка порция с 1-2 листа босилек.
Да ви е сладко! И, ако все пак мислите, че след прочитането на тази вкусна рецепта моментът за купуване на оригинален съд, в който да си сготвите паелята, е настъпил, ето едно подходящо предложение: