Необходими продукти:
- 25 г сушени манатарки
- 50 г масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на резенчета
- Стръкчета мащерка
- 400 г микс от диви гъби
- 10 бр печурки, нарязани по дължина
- 850 мл зеленчуков бульон
- 200 мл крем фреш
- 4 филии препечен хляб
- Трюфелово олио за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне:
- Залейте сушените манатарки с гореща вода, така че да се покрият.
- Загрейте половината масло в тенджера, след това внимателно запържете лука, чесъна и мащерката за 5 мин., докато омекнат и започнат да покафеняват.
- Отцедете манатарките, но запазете водата. Сложете ги в тенджерата при лука, заедно с останалите диви гъби, и оставете да се готвят 5 мин. до омекване.
- Сипете бульона и заделената вода от манатарките и оставете да заври. Когато това стане, намалете котлона и нека течността да къкри 20 мин.
- Добавете крем фреша и оставете да къкри още няколко минути.
- Пасирайте супата и за да стане тя по-гладка, минете я през цедка. Така ще отстраните по-едрите частички от зеленчуците.
- Сотирайте печурките в масло за няколко минути и заделете настрани.
- Сервирайте супата топла, с поръсени отгоре листенца мащерка, сотирани печурки и капки трюфелово олио. Поднесете с препечените филии хляб.