Необходими продукти за 3-4 буркана от 500 мл:
За маринованите камби:
- 1 кг дребни камби
- 200 г крема сирене
- 100 г козе сирене (или друг вид меко сирене)
- 50 г настърган кашкавал или пармезан
- 2 с.л. заквасена сметана
- 1 скилидка чесън (ситно нарязана или смачкана)
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
За маринатата:
- 500 мл ябълков оцет (или бял винен оцет)
- 500 мл вода
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 5 скилидки чесън
- 10-15 зърна черен пипер
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. синапено семе
- 1 ч.л. зърна кориандър
Начин на приготвяне:
- Измийте дребните камби добре и премахнете семките, като внимавате да запазите цялостта им. Ако искате по-деликатен вкус, може да ги бланширате за 2-3 минути в кипяща вода, след което да ги охладите.
- В купа смесете крема сиренето, козето сирене, настъргания кашкавал или пармезан, заквасената сметана и зехтина. Добавете смачкания чесън и подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, докато се получи кремообразна и хомогенна смес.
- С помощта на малка лъжичка или пош напълнете всяка камба с пастета от сирена. Уверете се, че сте го направили добре, за да не изпадне плънката по време на мариноването.
- В голяма тенджера комбинирайте оцета, водата, захарта, солта, чесъна (нарязан на едро), зърната черен пипер, дафиновите листа, синапеното семе и кориандъра. Оставете сместа да заври и варете за около 5 минути, за да се смесят ароматите.
- Преди да сложите камбите, стерилизирайте бурканите, в които ще ги съхранявате, като ги кипнете за няколко минути в гореща вода.
- Подредете внимателно пълнените камби в стерилизираните буркани, като оставите малко място между тях.
- Залейте камбите с горещата марината, докато са добре покрити. Затворете бурканите с капачки и ги обърнете с капачката надолу за 10-15 минути, за да се вакуумират.
- Оставете бурканите да изстинат напълно, след което ги съхранявайте на хладно и тъмно място. Камбите ще са готови за консумация след около 1-2 седмици, когато вкусовете се смесят.