Не се учудвайте, че именно лукът е скромната на пръв прочит съставка, която съставлява основата за тази вкусна чорбичка. Когато го запържим добре, за да добие онзи почти прегорял опушен аромат и го смесим с оризовия оцет, това се превръща в идеалния начин да овкусим белия фасул. Би било чудесно и ако разполагате с пресен селски хляб, защото онова, което ще остане на дъното на чинията, определено не е за изхвърляне.
Необходими продукти:
- Зехтин или олио
- 2 глави кромид лук
- Сол
- 5 скилидки чесън
- Черен пипер
- Прясна мащерка
- 0,5 л зеленчуков бульон
- Оризов оцет
- 2 консерви бял боб
- 1 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне:
- На дъното на дълбока тенджера загрейте 2 с.л. зехтин на умерен огън. Нарежете лука на шайби, посолете го и го запържете, докато хване лека коричка. В този случай 5 мин. са достатъчни. Обърнете го от другата страна и пържете още 5 мин.
- Добавете 5 скилидки чесън, нарязани на тънко, както черния пипер и листата от мащерка. Рабъркайте добре.
- Излейте зеленчуковия бульон и оризовия оцет в тенджерата и изчкайте докато сместа започне да къкри.
- Време е да добавите и съдържанието на двете консерви бял боб като преди това го изплакнете в гевгир под течаща студена вода, за да се махне отделилото се в консервите нишесте. Прибавете две ч.ч. вода и 1 с.л. ябълков оцет. Изчакайте сместа да заври. Оставете на умерен огън за около 40 мин. и опитайте на сол.
- Сервирайте в малки купи, като украсите всяка порция с още от прясната мащерка. Поднесете с хрупкави парченца селски хляб.