Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лека еклерова торта

От Галя Хрисова Димитрова Галя Хрисова Димитрова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Приготвяне:
тесто за еклерите /около 12 на брой/
150 гр брашно
250 мл вода
1 щипка сол
4 суп. лъжици мазнина,
4-5 яйца

Крем за еклерите
1 пакетче нишесте ванилия
800 мл прясно мляко
100 г захар
125 г краве масло,
ванилия

Нишестето се сварява със захарта и докато е горещо се добавя маслото и ванилията. Когато се поохлади се напълват еклерите с него.

Шоколадово-сметанов мус за свързване
200 г черен шоколад
200 мл прясно мляко
500 мл сладкарска сметана,
ванилия,
Амарето, около 2-3 с.л.



Приготвяне: Водата, мазнината, солта завират и се свалят от котлона. Изсипва се брашното и се бърка с миксер, докато стане на топка, отново се затопля на котлона, докато на дъното се образува бял слой. Отстранява се от котлона и се оставя да изстине. Първо се добавя 1 яйце, бърка се с миксера докато се поеме от тестото, след това се добавят последователно другите яйца , непрекъснато се бърка.
Щом тестото придобие блясък и не се разлива от бъркалката след вдигането й е готово е за печене.
С малка лъжичка се правят купчинки, нареждат се в тава, застлана със сладкарска хартия.
Пекат се на 220C около 20 мин, а после на 150C около 10мин. Много е важно фурната да не се отваря, аз ги пека на фурна с вентилатор.

 

Млякото се загрява на водна баня, отстранява се от котлона, добавя се шоколада и пак се загрява, докато се получи хомогенна смес. Оставя се да поизстине.
Сметаната се разбива с 50 г захар на твърда консистенция, добавя се ванилията и 2-3 суп, лъжици Амарето.
После постепенно се прибавя шоколадовата смес и добре се смесва всичко.

В тортена форма нареждаме 1 ред еклери и допълваме с шоколадовия мус,
Добавяме още 1 слой мус.
Подреждаме останалите еклери върху муса и накрая завършваме с мус, но така, че от еклерите да се вижда една част.
Оставяме да се охлади и после украсяваме с шоколад и смлени бадеми отгоре, а отстрани с карамелизирани кокосови стърготини – те се приготвят като в тава размесваме
100 г кокосови стърготини
2-3 суп, лъжици желе от сладко
и карамелизираме във фурна за около 10мин, като разбъркваме, използват се охладени.

Да Ви е вкусно, както ни беше на нас и на нашите гости!

Харесай страничката ни във Facebook!

Дайте оценка:

Тагове: сол яйца ванилия прясно мляко кафява захар вода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче