Необходими продукти:
За кекса:
- 3 яйца
- 200 г захар
- 100 мл олио
- 200 мл прясно мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 250 г брашно
- 1 ½ ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- Щипка сол
- 150 г шоколадови капки или нарязан шоколад
За ваниловата глазура:
- 100 г пудра захар
- 2 с.л. прясно мляко
- ½ ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C. Намазнете форма за кекс и леко я набрашнете.
- В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато станат пухкави и увеличат обема си.
- Добавете олиото и ваниловия екстракт, като разбърквате внимателно.
- В отделна купа пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта.
- Добавяйте сухите съставки към яйчената смес, като редувате с прясното мляко, за да получите гладка текстура.
- Накрая сложете шоколадовите парченца и ги разбъркайте внимателно с шпатула, за да се разпределят равномерно.
- Изсипете тестото във формата и загладете повърхността.
- Печете около 40-45 минути или до суха клечка. Ако кексът започне да покафенява твърде бързо, покрийте го с алуминиево фолио.
- Оставете го да изстине за 10 минути във формата, след което го прехвърлете върху решетка.
- За глазурата смесете пудрата захар с прясното мляко и ванилията. Разбъркайте до получаване на гладка, течна консистенция.
- Полейте кекса с глазурата, докато е напълно охладен.