Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кекс с шоколадови парченца и ванилова глазура

За специални и не толкова специални поводи

20’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За кекса:

  • 3 яйца
  • 200 г захар
  • 100 мл олио
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 250 г брашно
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • Щипка сол
  • 150 г шоколадови капки или нарязан шоколад

За ваниловата глазура:

  • 100 г пудра захар
  • 2 с.л. прясно мляко
  • ½ ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°C. Намазнете форма за кекс и леко я набрашнете.
  2. В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато станат пухкави и увеличат обема си.
  3. Добавете олиото и ваниловия екстракт, като разбърквате внимателно.
  4. В отделна купа пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта.
  5. Добавяйте сухите съставки към яйчената смес, като редувате с прясното мляко, за да получите гладка текстура.
  6. Накрая сложете шоколадовите парченца и ги разбъркайте внимателно с шпатула, за да се разпределят равномерно.
  7. Изсипете тестото във формата и загладете повърхността.
  8. Печете около 40-45 минути или до суха клечка. Ако кексът започне да покафенява твърде бързо, покрийте го с алуминиево фолио.
  9. Оставете го да изстине за 10 минути във формата, след което го прехвърлете върху решетка.
  10. За глазурата смесете пудрата захар с прясното мляко и ванилията. Разбъркайте до получаване на гладка, течна консистенция.
  11. Полейте кекса с глазурата, докато е напълно охладен.

Дайте оценка:

Тагове: олио яйца бяла захар ванилия прясно мляко шоколадови капки бакпулвер сода натурален шоколад брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче