Необходими продукти:
- 150 г обикновени бисквити, натрошени
- 50 г бадеми, смлени
- 100 г масло, разтопено
- 700 г крема сирене
- 220 г захар
- 1 с.л. и 1 ч.л. ванилов екстракт
- 3 яйца
- 250 г къпини и още една шепа допълнително
- 250 г заквасена сметана
- Няколко листа мента
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете бисквитите, бадемите и маслото, след което притиснете сместа към дъното на 18-20 см фирма за торта, застлана предварително с хартия за печене. Печете 15 мин. и охладете напълно, докато стегне блатът.
- Намалете температурата на фурната до 140 градуса. На дъното ѝ поставете тава за печене, пълна с вода.
- Разбийте крема сиренето с 200 г захар. Когато се смесят напълно, разбъркайте ваниловия екстракт и прибавете към сместа всички яйца едно по едно. Накрая сложете и заквасената сметана. Отново разбъркайте добре.
- Смелете къпините с блендер, след което минете течността през фина цедка. Изхвърлете семките.
- Смесете 1 ч.л. ванилов екстракт с останалата захар. Оставете настрана.
- Изсипете половината от сместа за чийзкейка върху бисквитения блат. Отгоре намажете и половината от пюрето от къпини, след което с помощта на дървен шиш направете красиви серпентини, като смесите плодовата със сместа от сирене и захар.
- Повторете същото с другата половина от пюрето и основния крем.
- Печете чийзкейка за 50 мин. до 1 час, или докато краищата му станат твърди, а центърът - подвижен.
- Изключете фурната, отворете леко вратата и оставете сладкишът да се охлади вътре, докато почти изстине.
- Извадете го и го оставете на стайна температура още известно време.
- Приберете чийзкейка в хладилника за една нощ.
- На следващия ден украсете десерта с шепа пресни къпини и боровинки и с листа мента.
- Съхранявайте го в хладилник до три дни, въпреки че според нас това изобщо няма да ви се наложи.