Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бърза фокача, готова за по-малко от 2 часа

Да се впуснем в това вкусно предизвикателство

15’ Подготовка
25’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Няма да са ви необходими нито 8, нито 24 часа, за да направите тази хрупкава фокача, която ще е готова за хапване след по-малко от 2 часа.

Нека видим какво ще ви е нужно.

Необходими продукти:

  • 5 и ½ с.л. зехтин
  • 485 г брашно за хляб
  • 1 с.л. суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар или мед
  • 1 и 2/3 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. морска сол на люспи, за поръсване
  • Щипка черен или червен пипер, по желание

Начин на приготвяне:

  1. Поставете решетката на централното ниво на фурната.
  2. Намазнете добре тавичка, с приблизителни размери 22 на 33 см, с 2 и ½ с.л. зехтин.
  3. С помощта на планетарен или ръчен миксер, на който сте сложили бъркалки за тесто, разбъркайте на ниска скорост брашното, маята, солта, захарта, водата и 2 с.л. зехтин. След около 2 мин. трябва да започне да се образува тесто.
  4. Оставете го да си почине за 10 мин.
  5. Включете миксера на средна скорост и размесете отново тестото, като от време на време обирате стените на купата с намазнена шпатула. Тази процедура ще ви отнеме около 4 мин. Тестото ще бъде много лепкаво и може да не образува топка.
  6. Изсипете го в предварително намазнената тава и го притиснете към нея нежно с пръсти. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
  7. Загрейте фурната на 220 градуса.
  8. Напръскайте тестото с останалата 1 с.л. зехтин и го размажете навсякъде с върховете на пръстите си. Поръсете с морската сол на люспи и черния/червения пипер.
  9. Печете фокачата за 20-25 мин., докато придобие златистокафяв цвят.
  10. Оставете я да изстине леко и я поднесете.

Снимка: Unsplash

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол морска сол черен пипер червен пипер бяла захар бяло брашно суха мая вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче