Няма да са ви необходими нито 8, нито 24 часа, за да направите тази хрупкава фокача, която ще е готова за хапване след по-малко от 2 часа.
Нека видим какво ще ви е нужно.
Необходими продукти:
- 5 и ½ с.л. зехтин
- 485 г брашно за хляб
- 1 с.л. суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар или мед
- 1 и 2/3 ч.ч. вода
- 1 ч.л. морска сол на люспи, за поръсване
- Щипка черен или червен пипер, по желание
Начин на приготвяне:
- Поставете решетката на централното ниво на фурната.
- Намазнете добре тавичка, с приблизителни размери 22 на 33 см, с 2 и ½ с.л. зехтин.
- С помощта на планетарен или ръчен миксер, на който сте сложили бъркалки за тесто, разбъркайте на ниска скорост брашното, маята, солта, захарта, водата и 2 с.л. зехтин. След около 2 мин. трябва да започне да се образува тесто.
- Оставете го да си почине за 10 мин.
- Включете миксера на средна скорост и размесете отново тестото, като от време на време обирате стените на купата с намазнена шпатула. Тази процедура ще ви отнеме около 4 мин. Тестото ще бъде много лепкаво и може да не образува топка.
- Изсипете го в предварително намазнената тава и го притиснете към нея нежно с пръсти. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Напръскайте тестото с останалата 1 с.л. зехтин и го размажете навсякъде с върховете на пръстите си. Поръсете с морската сол на люспи и черния/червения пипер.
- Печете фокачата за 20-25 мин., докато придобие златистокафяв цвят.
- Оставете я да изстине леко и я поднесете.