Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пригответе си домашен конфитюр без рецепта

Трябва само да се спазят няколко прости правила


Ето един интелигентен начин да използвате излишните плодове, с които разполагате, и да направите дните си още по-сладки.

Снимка: iStock by Getty Images

В началото:

Измийте плодовете, обелете ги, ако има нужда, и ги сложете на везна или кантар. Ако искате, след като ги претеглите, добавете 50% от теглото им в захар. Поставете плодовете в голяма купа и ги разбъркайте с ръце. Смесете ги със захарта, опитайте и ако искате добавете още захар. На този етап, по желание, можете да добавите малко екстракт от ванилия, чаена лъжичка алкохолна напитка или друг плод. Покрийте купата със стреч фолио и я охладете за едно денонощие.

Един ден по-късно:

На следващия ден е добре първо да опитате какво се е получило. Ако ви харесва, значи сте готови. В противен случай, добавете още захар. Тенджерата, която ще изберете, трябва да е с тънко дъно, тъй като конфитюрите трябва да завират бързо, но топлината не трябва да е концентрирана. Поставете няколко чинийки във фризера (по-късно ще разберете защо). Вземете дървена лъжица (тъй като конфитюрите се нуждаят от често разбъркване) и поставете тенджерата на котлон на среден до слаб огън.

Готов ли е конфитюрът или не?

Как да разберете дали всичко е "шест"? След като сместа започне да ври, ще забележите, че мехурчетата по повърхността й са малки и много на брой, а стените им са тънки и прозрачни. След известно време те ще започнат да намаляват и да стават по-плътни. В този момент вашият конфитюр е почти готов. За да проверите дали сте готови с конфитюра, пригответе си малка чинийка и изсипете около чаена лъжичка от сместа в нея. Проверява се с показалец - прекарайте пръста си през "мострата". Ако видите, че се образуват "бръчици" и консистенцията е с гъстотата на желе, това означава, че сте готови. Ако не виждате нищо подобно, а сладкото е все още воднисто, поварете го още малко и повторете процеса с чинийката. Трябва често да опитвате, тъй като захарта НЕ трябва да е карамелизирана. Ако това се случи, връщане назад няма.

Как да го съхранявате?

Когато вашият конфитюр е готов, го прехвърлете в буркан (ако е много, разпределете го в няколко буркана). Затворете буркана, обърнете го с капачката надолу и го оставете да изстине. Можете да съхранявате конфитюра в хладилник за около 20 дни. Срокът на годност може да се увеличи многократно ако решите да стерилизирате бурканите си преди да ги използвате. В този случай можете да го съхранявате в или извън хладилник за период от 6 месеца до 1 година.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Дайте оценка:

Тагове: смокини ягоди слива конфитюр боровинка къпини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче