Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Само за смелчаци: Кои са най-киселите храни в света

А вие бихте ли ги опитали?


Киселият вкус е един от най-разпознаваемите и интригуващи в кулинарията. Той събужда апетита, придава свежест на ястията и има силно изразени физиологични ефекти - кара ни да примигваме, настръхваме и дори предизвиква неволно потрепване на лицевите мускули. Причината за този специфичен вкус е наличието на киселини, като лимонена, оцетна и млечна, които активират рецепторите на езика и понякога дори създават усещане за лек дискомфорт.

Макар че в ежедневието ни киселите храни често се свързват с цитрусите и ферментиралите продукти, в световната кухня съществуват някои изключително екстремни примери, които могат да накарат и най-големите любители на този вкус да настръхнат. Някои от тях са част от вековни кулинарни традиции, докато други са резултат от естествени процеси на ферментация или специални техники за приготвяне.

Ако смятате, че лимонът е най-киселото нещо, което сте опитвали, пригответе се за изненада. Ето пет от най-киселите храни в света, които могат да предизвикат истинско кулинарно предизвикателство.

Уме боши - японската суперкисела слива

Уме боши са малки, яркочервени ферментирали сливи, които се считат за една от най-киселите храни в света. В Япония те се използват като традиционна добавка към ориз, придавайки му интензивен вкус и стимулирайки храносмилането. Сливите първо се осоляват, след което ферментират в продължение на месеци или дори години, като придобиват изключително наситен кисел и солен вкус. Въпреки екстремната си киселинност, уме боши се смятат за изключително полезни - помагат за детоксикация, подобряват храносмилането и имат антисептични свойства.

Магическият плод - киселото, което става сладко

Снимка: iStock by Getty Images

Синсепалум дулцификум, известен още като "магически плод", сам по себе си не е кисел, но има уникална способност - той съдържа миркулин, който временно блокира киселинните рецептори на езика и кара всичко кисело да се усеща сладко. Ако изядете един такъв плод и след това опитате лимон, той ще ви се стори като най-сладкият цитрус, който сте яли. Използва се не толкова в готвенето, колкото като забавен експеримент в кулинарните среди и като помощно средство за хора, подложени на химиотерапия, които губят вкусовите си усещания.

Лимонът - класиката в жанра

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.

Скъпи читатели,

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.
В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как да не включим лимона в списъка, тъй като той е най-известният представител на киселите храни. Лимонената киселина, която съдържа, придава характерния му интензивен вкус. Въпреки това, неговата киселинност се балансира от аромата и леката сладост, което го прави универсален продукт - от подправка за ястия до основа на напитки и десерти. В кулинарията се използва както сокът, така и кората му, която носи силен цитрусов аромат.

Камбоджанският ферментирал рибен сос "Прахок"

"Прахок" е традиционен ферментирал рибен сос от Камбоджа, който е известен със своята изключително силна миризма и интензивно кисел вкус. Той се прави от смачкана риба, която ферментира в продължение на месеци, а понякога и години. Въпреки че мирисът му може да бъде предизвикателство дори за най-опитните гастрономи, в местната кухня той се използва като основна подправка за супи, кърита и сосове, придавайки им дълбок умами вкус.

Сюрщоминг - най-киселата и миризлива риба в света

Снимка: iStock by Getty Images

Шведският сюрщоминг е един от най-известните примери за екстремна ферментация. Това е херинга, която ферментира в затворени консерви, като в процеса се отделят силни киселини и специфични аромати, често описвани като едни от най-интензивните в света. Отварянето на консервата е истинско изпитание, тъй като миризмата може да бъде поразителна. Въпреки това, сред почитателите му сюрщоминг е ценен заради дълбокия си вкус и културното си значение в шведската кухня.

Дайте оценка:

Тагове: лимон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче