1 ч.л захар,
300 мл топла вода,
2 ч.л сол,
1 яйце+1белтък,
3 с.л кисело мляко,
2 с.л зехтин,
600-700 г брашно,
за зелената плънка:
300 гр. спанак (може и замразен),
1 стр. праз,
150 гр. сирене,
1 суха чушка,
за плънката в средата:
50 г шпек салам,
50 г топено сирене,
50 г кашкавал,
1 жълтък за намазване
Разтворете маята със захарта в топлата вода. Направете кладенче в брашното, сипете солта, зехтина, яйцата, млякото и маята и замесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете на две части .Разточете първата (да не е много тънко) и я сложете в намаслена форма. Очертайте средата с една купичка, намажете краищата с малко олио и поставете зелената плънка (предварително задушена в малко зехтин и охладена), а в средата наредете нарязаният на кръгчета салам, кубчета топено сирене и настържете кашкавала. Покрийте с втората разточена кора и пак сложете купичката да очертаете средата, като леко натиснете. Нарежете краищата на 16 части, взимате всяка и усуквате по един път. Оставете да втаса за 20 минути, намажете с разбит жълтък, поръсете средата с маково семе и печете на 200 градуса, до готовност.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност