Необходими продукти:
- 1 лук, нарязан на четвъртини
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 200 г печурки
- 250 г тофу
- 100 г сварено цвекло (може и от буркан, но не трябва да е в кисела марината)
- 1 х 400 г консерва черен боб
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. веган майонеза
- 1 с.л. мисо паста
- 100 г овесено брашно
- 2 с.л. смляно ленено семе
- 50 г орехи
- 200 г кафяв ориз, сварен
- 8 питки за бургери
- Няколко листа хрупкава салата
- 1 авокадо, намачкано
- 8 слайса веган кашкавал
Начин на приготвяне:
- Сложете лука в чопър и го разбийте с големината на оризови зърна.
- В голям тиган загрейте 1 с.л. зехтин и в него запържете лука за 10 мин., докато омекне и стане златист. Прибавете чесъна и гответе още около минута. Изсипете ги в голяма купа.
- Разбийте гъбите в чопър отново до големината на оризови зърна и ги запържете за 10-15 мин. в тигана с 1 с.л. зехтин. Прехвърлете ги при лука.
- Сложете тофуто, цвеклото, боба, доматеното пюре, майонезата, мисото, брашното и лененото семе в блендер или кухненски робот и ги смелете до гладкост. Прибавете ги в купата при лука и гъбите.
- Накрая в чопър сложете ориза и орехите и ги смелете до желаната от вас големина. Сложете и тях в купата.
- Размесете всички продукти добре и от тях оформете бургерите с големината на питките. Охладете ги за 30 мин. преди да ги готвите.
- Загрейте тиган на умерена степен на котлона. Намажете с олио двете страни на бургерите и ги запечете в тигана за 5-8 мин. от всяка страна. Не ги обръщайте твърде често, тъй като е възможно да се разпаднат.
- Малко преди да ги махнете от котлона, сложете по един слайс кашкавал върху всеки бургер.
- Изпечете на сух тиган питките и започнете да сглобявате сандвичите като сложите салата, авокадо и бургерите от цвекло. Може да добавите любимите си сосове. Поднесете топли и в компанията на пържени картофки.