Необходими продукти:
- 500 г червено зеле, фино настъргано на ренде мандолина
- 1 с.л. морска сом
- 500 мл ябълков оцет
- 200 мл червено вино
- 300-400 г кафява захар
- 2 с.л. черен пипер на зърна
- 6 дафинови листа
- 2 с.л. синапено семе
Начин на приготвяне:
- Настърганото зеле се слага в гевгир на мивката и се поръсва със сол. Оставя се за два-три часа, след което се отцежда и измива. Подсушава се с чиста кърпа.
- Оцетът, виното, захарта (400 г за по-сладък вкус), зърната черен пипер и дафиновите листа се слагат в голяма и широка тенджера. След като заври, котлонът се намаля и маринатата се оставя да къкри, докато се редуцира наполовина. Когато е готова, оставя се настрани за 10 мин.
- Маринатата се прецежда, за да се отстранят дафиновите листа и черния пипер.
- В купа се смесва зелето и синапеното семе. Залива се с маринатата, след което се прехвърля в буркани с винтови капачки.
- Готовите буркани се слагат в хладилника, където ще издържат един месец.
ИЗБРАНО