За тестото:
20 г прясна мая,
200 мл вода,
100 мл прясно мляко,
3 с. л. кисело мляко,
1 яйце и 1 белтък,
2 с. л. олио,
1 ч. л. захар,
1 ч. л. сол,
брашно за средно тесто
За солена плънка:
пресен салам
За сладка плънка:
плодове по избор (ябълки, круши, праскови или други)
пудра захар за поръсване
и/или сладък сос по избор.
Замесва се малко тесто. Кръгчетата салам се разрязват на половина. Тестото се разточва и се реже лента 2-2.5 см широка и дълга 10-15 см (според желаната големина на розите). Саламът се нарежда върху лентата, така че отдолу да остане малко тесто, а отгоре да е кръглата част на салама, след което се завива като роза. Запичат се малко в предварително загрята фурна, докато се изпече тестото. Тези рози могат да се направят и в сладък вариант - с ябълки, круши, праскови, като след изпичане се поръсват с пудра захар.
За тестото:
20 г прясна мая,
200 мл вода,
100 мл прясно мляко,
3 с. л. кисело мляко,
1 яйце и 1 белтък,
2 с. л. олио,
1 ч. л. захар,
1 ч. л. сол,
брашно за средно тесто
За солена плънка:
пресен салам
За сладка плънка:
плодове по избор (ябълки, круши, праскови или други)
пудра захар за поръсване
и/или сладък сос по избор.
Замесва се малко тесто. Кръгчетата салам се разрязват на половина. Тестото се разточва и се реже лента 2-2.5 см широка и дълга 10-15 см (според желаната големина на розите). Саламът се нарежда върху лентата, така че отдолу да остане малко тесто, а отгоре да е кръглата част на салама, след което се завива като роза. Запичат се малко в предварително загрята фурна, докато се изпече тестото. Тези рози могат да се направят и в сладък вариант - с ябълки, круши, праскови, като след изпичане се поръсват с пудра захар.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност