Необходими продукти:
- пресни ягоди по едри - 6 бр.
- конфитюр от ягоди - 6 с.л.
За тестото:
- брашно - 200 г
- студено масло - 100 г
- пудра захар - 3 с.л.
- жълтък - 1 бр.
- студена вода - 3 с.л.
- бакпулвер - 1 ч.л.
- ванилия - 1 бр.
За крема:
- крем сирене Маскарпоне - 250 г
- сладкарска сметана - 100 мл
- пудра захар - 70 г
Начин на приготвяне:
- Пригответе тестото за тарталетите, като в купичка пресеете брашното, пудрата захар и бакпулвера. Нарежете маслото на малки кубчета и добавете и него. Разбъркайте добре с пръсти, като претривате маслото с брашното, за да се получат маслени трохи.
- Изсипете жълтъка, студената вода и ванилията и омесете тестото добре, за да стане на топка. Завийте в домакинско фолио и оставете в хладилник да почине около 30 мин.
- През това време направете крема, като разбиете сметаната с пудрата захар и постепенно добавите към нея на части крема сиренето. Оставете на хладно.
- Разделете тестото на 6 топки. Разточете всяка топка с диаметър по голям от този на формичката за тарталети. Притиснете хубаво тестото към стените и с вилица направете дупчици по дъното, за да не се надигне.
- Печете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Извадете ги от формичките и охладете на решетка.
- Във всяка тарталетка на дъното поставете по една лъжица конфитюр. Шприцовайте крем и отгоре украсете с по една измита ягода нарязана на ветрило.
- Приберете на хладно и оставете за поне 2 часа да престоят преди консумация.