Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладко-солена баница (мързелива)

От Dobrinka Petkova Dobrinka Petkova
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

за тестото:
4 яйца,
3 с.л олио,
2 с.л оцет,
3 с.л кисело мляко,
1 с.л сол,
1 с.л захар,
1 п. мая,
400 гр топла вода,
брашно за меко тесто (1кг),

за плънка:
сирене(може и с локум).

за сиропа:
2 водни чаши захар,
3 водни чаши вода.

Маята се разтваря със захарта с малко вода и се замесва с останалите продукти. Разделя се на 4 топки. Първо се разточва едната на много тънко, отмята се настрани, после се разточва втората пак на тънко. Маже се първата с олио и се покрива с втората. Маже се и тя с олио и се слага плънка по желание (настъргано сирене, може локум, а може и без нищо). Завива се на руло, усуква си и издърпва, за да стане равномерно рулото. Навива се на охлюв и се поставя в намаслена тава.Така се прави и с другите две кори на усукано руло и се завива около охлюва в тавата. Оставя се да втаса. Пече се на умерена фурна, трябва да е добре изпечена, като се извади от фурната и се разклати тавата да шумка (както се изразява майка ми). Баницата трябва да е добре изстинала, преди да се залее с топлият сироп, не горещ.

Дайте оценка:

Тагове: ябълков оцет яйца прясна мая локум кафява захар кисело мляко краве сирене вода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче