3 бр. яйца
1 пак. мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. олио
300 мл краве прясно мляко
200 мл краве кисело мляко
1 к.л.сода бикарбонат
1 кг брашно тип 500
250 гр. масло
1. Маята разтваряме в затопленото прясно мляко с 1 супена лъжица захар +2-3 супени лъжици брашно. Когато сместа шупне, е готова за замесването на тестото.
2. В тава правим кладенче от брашното и чупим яйцата в средата, като отделяме само 1 жълтък от 3-те яйца, който ще ни послужи за намазване на питката отгоре.
3. Изсипваме маята и киселото мляко, угасено с 1 каф. лъж. сода бикарбонат. Слагаме солта и олиото.
4. Месим меко тесто и разделяме на 3 части.
5. Разточваме на кръг листа, мажем с чисто масло или маргарин, поставяме втория лист и мажем и него и така и последния лист.
6. Режем кръга на 16 триъгълни парчета, едно по едно навиваме като кифлички.
7. В намазаната тава с масло или маргарина, редим в кръг вече навитите парчета и в средата поставяме 3 парчета.
8. Оставяме да втаса за 30 минути на топло. Вече втасала, мажем с жълтъка, разбит с малко олио или вода, не повече от 1 чаена лъжичка и ръсим с ким - по желание.
9. Печем в умерена фурна на 170 градуса за 45-50 минути.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.