1заек,
1 чаена чаша ориз,
150 гр. гъби (манатарки),
100 гр.сланина,
1/2 връзка магданоз,
няколко листа пресен босилек (може и сух),
1/2 връзка зелен лук,
1 морков,
4-5 скилидки чесън,
сол,
черен пипер на вкус,
зехтин
Заекът се измива добре и се подсушава с кърпа. Натриваме заека със сол, черен пипер и босилек. Нарязваме сланината, моркова и чесъна на дребно и с тях шпиковаме заека, като правим леки разрези по повърхността му и в тях поставяме парченца от продуктите. Отделно запържваме зеления лук, гъбите и добавяме нарязаните на ситно зелени подправки и измития ориз. Прибавяме малко вода. Оставяме на котлона за около 5 мин. Пълним заека с така приготвената плънка и го зашивамес конец или го затваряме с помощта на няколко клечки за зъби. Поставяме го в намазнена тава, намазваме го обилно със зехтин, доливаме с малко вода и печем за около два часа под фолио. След това махаме фолиото и печем до получаване на златиста коричка, което отнема още около час. Периодично поливаме заека със соса от тавичката.
1заек,
1 чаена чаша ориз,
150 гр. гъби (манатарки),
100 гр.сланина,
1/2 връзка магданоз,
няколко листа пресен босилек (може и сух),
1/2 връзка зелен лук,
1 морков,
4-5 скилидки чесън,
сол,
черен пипер на вкус,
зехтин
Заекът се измива добре и се подсушава с кърпа. Натриваме заека със сол, черен пипер и босилек. Нарязваме сланината, моркова и чесъна на дребно и с тях шпиковаме заека, като правим леки разрези по повърхността му и в тях поставяме парченца от продуктите. Отделно запържваме зеления лук, гъбите и добавяме нарязаните на ситно зелени подправки и измития ориз. Прибавяме малко вода. Оставяме на котлона за около 5 мин. Пълним заека с така приготвената плънка и го зашивамес конец или го затваряме с помощта на няколко клечки за зъби. Поставяме го в намазнена тава, намазваме го обилно със зехтин, доливаме с малко вода и печем за около два часа под фолио. След това махаме фолиото и печем до получаване на златиста коричка, което отнема още около час. Периодично поливаме заека със соса от тавичката.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност