Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Македонска баклава ”Чичо Спиро”

От mirror_ mirror_
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Продуктите нямат точна дозировка, но примерно:
1 пакет кори,
2 ч.ч. натрошени орехи,
3-4 филии хляб,
2 ч.л. канела,
олио около 100 мл,
3 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода за сиропа

Започва се със сиропа, който трябва да поври 4-5 минути. Оставя се да изстине и през това време се приготвя баклавата.

Средата от хляба се натрошава. Загрява се олиото и трохите се запържват в него до порозовяване. Добавят се орехите и канелата, обръщат се два-три пъти и сместа се дърпа от котлона.

В намазана с олио тава се нареждат два слоя кори и се наръсва с готовата смес. Допълнителна мазнина не се слага. Редуват се по две кори и смес, докато се завърши с кори. Отгоре леко се намазва с олио. Нарязва се на квадрати и се пече в умерена фурна. Изважда се и се залива с изстиналия сироп. Покрива се, за да поеме и омекне.

Има вкус на саралия и поради тази причина понякога може да се прави и навита, като се слага смес върху две кори, навиват се на руло и се нарязват на фитили.
Може да се направи и на "охлювчета", като от навитите кори се режат по дву-сантиметрови парченца и се нареждат с разреза нагоре, преди да се изпекат.

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар канела хляб орехи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче