Необходими продукти:
- 400 г бекон, на тънки парчета
- Микс от сушени билки по избор
- Зехтин
- 2 с.л. сол
- Сок от 1/2 буркан кисели краставички
- Ябълков оцет
- 1 глава кромид лук, на едро
- 80 г краве масло
- 500 мл светла бира
- Пържени картофки, за гарнитура
Начин на приготвяне:
- Беконът се нарязва на тънки ленти, които се намазват със зехтин от двете страни и се овкусяват в дълбока купа с подправки по избор. Добавя се солта и всичко се разбърква с ръце.
- Добавят се сокът от киселите краставички, 300 мл от бирата и още малко зехтин. Купата се запечатва със стреч фолио и се оставя в хладилника между 6 и 24 часа. Колкото повече, толкова по-вкусни ще станат бекончета.
- Нагорещява се тиган на силен огън и парчетата месо се пържат от двете страни на порции, за да не се допират едно в друго.
- На минимална степен на друг свободен котлон се слага малка тенджера с малко зехтин и бира на дъното.
- Всяка порция готови бекончета се слага в тенджерата и тя се покрива с капак.
- В нея се добавят и две бучки краве масло.
- Накрая в тигана се запържва лука, колкото да хване коричка и се слага в тенджерата.
- Тя се раздрусва добре при затворен капак и се оставя 5 мин., за да се задуши ястието.
- Мезето се сервира с гарнитура от пържени картофки и пресен хляб.