16 порции - 26 см
за блатовете
2-3 с.л. мед
150 г захар
50 г маргарин (масло)
2 яйца + щипка сол
1 ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
350-400 г брашно
крем
900 г квасена сметана
200 г пудра захар
150 г крема сирене
орехи
Блатове
в малка тенджерка се смесват меда, захарта и маргарина
поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване
яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес,разбърква се и се добавя содата
изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното
оттегля се и се бърка, меси до получаване на лепкаво тесто
разделя се на 6 -7 топки
всяка се разточва до много тънка, почти прозрачна кора
прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна форма и желания размер -24-26 см
пекат се по 2 едновременно във фурна предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори)
изваждат се и се оставят да изстинат
За крема
сметаната се разбива с пудрата захар
всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с смлени или счукани орехи.
отгоре се завършва със сметана или
крем, получен от 100 мл течна сметана и 150 г крем сирене с 1-2 с.л. пудра захар
покрива се и се оставя в хладилника за една нощ
украсява по желание с орехи, пресни плодове или сладко
най-добра е на другия ден
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност