Необходими продукти:
- 1 кг зрели домати, едро нарязани
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 малки филийки хляб
- 1 зряла червена чушка
- ½ краставица, обелена и ситно нарязана, плюс допълнително при сервиране (по желание)
- 2-3 супени лъжици оцет от шери или друг
- 2 скилидки чесън, счукани
- 75 мл екстра върджин зехтин, плюс допълнително при сервиране
- листа босилек, при поднасяне
Начин на приготвяне:
- Сложете нарязаните домати в голяма купа и оставете настрана.
- Загрейте зехтина в тиган на среден огън и запържете хляба до златисто, около 2-3 мин. от всяка страна, след това го накъсайте на големи парчета и добавете в купата с доматите.
- Изпечете чушката и я обелете и изчистете от семената и дръжката.
- Накъсайте я и я добавете към доматите и хляба заедно с наситнената краставица, щипка морска сол, 2 супени лъжици оцет и чесъна. Оставете за 2 часа на стайна температура, за да се накиснат леко доматите.
- Прецедете през едро сито в купа. Подправете на вкус, като добавите още оцет, ако е необходимо.
- Рабъркайте вътре зехтина, след това охладете за поне 4 часа или в идеалния случай - за една нощ. Може да се съхранява на охладено място до три дни.
- Сервирайте гаспачото, като го завършите със смлян черен пипер, струйка екстра върджин зехтин, още малко нарязана краставица и няколко листа босилек.