150 г сурови орехи
150 г сурови лешници
100 г фурми
50 г сушени смокини
За пълнежа:
350 г крема сирене "Филаделфия" или маскарпоне
400 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
50 г пудра захар
1 ч.ч. боровинки
4 с.л. захар
4 с.л. вода
1 желатин
За декорация:
зрели смокини
боровинки
накълцани лешници
В блендер се смилат ядките и сушените плодове. Сместа се изсипва във форма с подвижен ринг с хартия за печене. Тестото трябва да е лепкаво, за да се оформи хубав блат, който се притиска добре с пръсти или с чаша. Поставя се в хладилника да стегне за 1 час.
В купа се изсипва крема сиренето (трябва да е със стайна температура), заквасената сметана и пудрата захар и се разбъркват с лопатка до получаване на гладък крем. Течната сметана се разбива до твърди връхчета и се добавя към крема. Желатинът се залива с 1/2 к.ч. студена вода и след като набъбне, се поставя на водна баня, докато се разтвори добре, като се внимава да не заври.
Боровинките се намачкват и заедно със захарта и водата се слагат в тенджера на котлона да заврат. Температурата се намалява и сместа ври още 5 минути, докато се сгъсти леко. Прецежда се. Към топлата смес се добавя разтвореният желатин. Прибавят се към крема и се разбърква добре до изравняване на цвета. Сместа се изсипва върху охладения блат и се връща в хладилника за 5-6 часа или една нощ.
Преди сервиране се отстранява ринга и хартията за печене, украсява се с нарязани смокини, накълцани лешници и пресни боровинки.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност