Необходими продукти:
- Кори за баница, точени
- 150 г краве сирене, натрошено
- 150 г кашкавал, настърган
- 150 г синьо сирене, натрошено
- Кутия топени сиренца в станиол, с триъгълна форма
- 200 мл прясно мляко
- Доматено пюре
- 1 жълтък
- Босилек
- Черен пипер
- Риган
- Краве масло
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- В подходяща тава с намаслено дъно се нареждат две кори за баница.
- В една купа се смесват натрошеното краве сирене, настърганият кашкавал и синьото сирене. Поливат се с малко зехтин и се овкусяват с риган, босилек и черен пипер. Сместа се разбърква.
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- Първият пласт кори се намазва с 1 с.л. доматено пюре и отгоре се разстилат 2 с.л. от плънката. Разчупва се едно от парчетата топено сирене на парченца, които се поставят на произволни места.
- Отгоре се слага още една от точените кори и се повтаря предходната стъпка с плънката.
- Когато корите свършат, ако е останало от сместа в купата, тя се разстила отгоре.
- В друга купа се разбъркват прясното мляко и жълтъкът.
- В малка тенджерка или друг подходящ съд се разтопяват 125 г краве масло на много слаб огън. Излива се сместа от прясно мляко и жълтък и всичко се бърка, докато започне леко да къкри.
- В баницата се правят дупки през 2-3 см с помощта на вилица и отгоре се излива млечно-масленият сос.
- Тавата се поставя в загрятата фурна и се пече до готовност и получаване на приятна кафява коричка.
ИЗБРАНО