Необходими продукти:
- 1 чаша обикновена леща
- 4 чаши вода
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 см парче джинджифил, настъргано
- 1 средно голям домат, нарязан на кубчета, или половин консерва домати на кубчета
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1/2 ч.л. гарам масала
- 1/2 ч.л. червен пипер, или на вкус
- Сол на вкус
- Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Измийте лещата под течаща вода и я накиснете за около 30 минути, за да се свари по-бързо.
- В голяма тенджера сложете лещата и 4 чаши вода. Оставете да заври, намалете котлона и нека да къкри около 30-40 минути, докато лещата омекне. Ако е необходимо, добавете още малко вода.
- В тиган загрейте олиото и добавете зърната кимион. Запържете за няколко секунди, докато освободят аромата си.
- Добавете лука и запържете до златисто. След това сложете чесъна и джинджифила и ги запържете за още 1-2 минути.
- Прибавете доматите и гответе, докато се образува гъст сос. Добавете куркумата, кориандъра, червения пипер и гарам масалата. Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите.
- Изсипете соса в тенджерата с готовата леща. Разбъркайте, посолете на вкус и оставете да къкри още 5-10 минути, за да се смесят ароматите.
- Сервирайте лещата гореща, гарнирано с пресен магданоз.