Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматна леща по индийски

Поднесете я гореща с пресен хляб и сирене

15’ Подготовка
50’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 чаша обикновена леща
  • 4 чаши вода
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 см парче джинджифил, настъргано
  • 1 средно голям домат, нарязан на кубчета, или половин консерва домати на кубчета
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1/2 ч.л. гарам масала
  • 1/2 ч.л. червен пипер, или на вкус
  • Сол на вкус
  • Магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Измийте лещата под течаща вода и я накиснете за около 30 минути, за да се свари по-бързо.
  2. В голяма тенджера сложете лещата и 4 чаши вода. Оставете да заври, намалете котлона и нека да къкри около 30-40 минути, докато лещата омекне. Ако е необходимо, добавете още малко вода.
  3. В тиган загрейте олиото и добавете зърната кимион. Запържете за няколко секунди, докато освободят аромата си.
  4. Добавете лука и запържете до златисто. След това сложете чесъна и джинджифила и ги запържете за още 1-2 минути.
  5. Прибавете доматите и гответе, докато се образува гъст сос. Добавете куркумата, кориандъра, червения пипер и гарам масалата. Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите.
  6. Изсипете соса в тенджерата с готовата леща. Разбъркайте, посолете на вкус и оставете да къкри още 5-10 минути, за да се смесят ароматите.
  7. Сервирайте лещата гореща, гарнирано с пресен магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: чесън червен пипер кориандър олио лук домати магданоз джинджифил вода кимион куркума леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче