След като учебната година започна с пълна сила, не можем да не обърнем внимание на децата и техните хранителни навици. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвен обяд, който да е хем полезен, хем достатъчно атрактивен за окото, за да събужда апетита.
Уви, написаното по-горе можем да го съотнесем не само към храната на децата, но днес те ще бъдат акцента ни.
Ако сте работещ родител, със сигурност разполагате с доста оскъдно свободно време, което обикновено не стига за всички домашни задължения, включително и за дълго приготовление на обяд за училище на малчуганите. Ето защо решихме да ви предложим три много бързи, лесни и вкусни идеи, с които не само ще изпратите децата спокойни през учебния ден, че няма да се хранят нездравословно, но и с външния си вид тези предложения за обяд ще събудят апетита им.
Нека видим кои са те.
Идея: Всички рецепти са без месо, но винаги може да им добавите, ако детето ви го предпочита.
Мъфини с пресни зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 тиквичка, настъргана на ситните дупки на рендето
- 4 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 225 г самонабухващо брашно
- 1 печена чушка, нарязана на ситно
- 100 г пармезан, настърган
- Няколко стръка розмарин, нарязани на ситно
- 2 яйца, разбити в купичка
- 90 мл олио
- 50-100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Във всеки от осемте отвора на форма за мъфини поставете хартиена формичка.
- След като сте настъргали тиквичката, с ръце изстискайте колкото се може повече от водата ѝ. Прехвърлете я в купа заедно с лука, брашното, печената чушка, по-голямата част от сиренето и розмарина. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Разбийте заедно яйцата, олиото и млякото до получаването на еднородна смес, която след това изсипете при тиквичките и останалите продукти. Разбъркайте до получаването на гладко тесто.
- Разпределете сместа във формата за мъфини, отгоре поръсете с останалия пармезан и печете за 25-30 мин. Мъфините трябва да придобият хубав златист цвят.
- Извадете ги и ги оставете да изстинат напълно върху решетка.
Съвет: Съхранявайте ги до три дни в херметически затворен съд в хладилника.
Сандвичи капрезе
Необходими продукти:
- 4 питки "Фокача"
- 2 с.л. босилеково песто
- 2 ч.л. зехтин
- Шепа рукола
- 2х125 г топки моцарела, нарязани на шайби
- 2 големи зрели домата, нарязани на шайби
- Малка шепа листа босилек
- ½ глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 2 ч.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
- Разрежете фокачите на половинки, след което разпределете по ¼ с.л. престо върху четирите им долни части. От вътрешната страна на горните капнете ½ ч.л. зехтин.
- Разпределете между всички сандвичи еднакво количество рукола, моцарела, домати, листа босилек и резенчета червен лук. Полейте с ¼ балсамов оцет за финал.
Съвет: Тези сандвичи е добре да се консумират в деня, в който са направени.
Тортили с хрупкави зеленчуци, хумус и чедър
Необходими продукти:
- 1 тортила
- 2 с.л. хумус
- 1 листо зелена салата
- ¼ морков, настърган на едро
- 4 пръчици краставица или два резена авокадо
- 1 с.л. доматена салца или накълцани пресни домати
- Шепа настърган чедър
Начин на приготвяне:
- Намажете тортилата с хумуса. Отгоре сложете листото салата, разпределете морковите, краставицата/авокадото, след което поръсете доматите и чедъра.
- Завийте тортилата стегнато, разрежете я след това през средата и я сложете в кутията за обяд на вашето дете.