Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет топ причини да похапвате по-често фурми

Тези плодове идват от далече и носят безкрайни ползи за здравето


Фурмите участват в много здравословни диети като заместител на захарта. Те са плод на финиковата палма, растат на гроздове и идват от земите на Близкия изток, въпреки че днес се отглеждат също и в района на Средиземноморието, Азия, САЩ и Мексико.

Докато фурмите зреят, външната им обвивка става кафява и се набръчква. Обикновено се берат на ръка, като за целта се използват механизирани асансьори, благодарение на които се достигат по-високите плодове.

Можем да оприличим фурмите на голяма, сбръчкана стафида, но въпреки това те все още съдържат в себе си известно количество влага. Имат костилка, която се маха безпроблемно, а за по-лесна консумация в наши дни се намират и фурми без костилка. Пресните плодове се най-добри между ноември и януари.

Фурмите имат разновидности, като най-известният сорт е "Меджул", тъй като е със сладък вкус и по-лепкава текстура от другите.

Ползите на тези плодове за здравето са неоспорими, затова нека видим някои от тях.

Снимка: iStock by Getty Images

Богати са на антиоксиданти

Фурмите съдържат полифеноли, каротеноиди и лигнани, за които е доказано, че помагат за овладяването на риска от хронични заболявания.

Поддържат здравето на червата

Фибрите изпълняват важна роля в добрата работа на червата и поддържането на правилната им микрофлора. Все повече проучвания показват, че ако тя функционира нормално, психическото и физическото здраве е гарантирано.

Влияят положително на костите

Фурмите са източник на полезни за костната система минерали, включително фосфор, калий, калций и магнезий. Съдържат също витамин К, който е необходим, за да бъдат костите здрави.

Фурмите могат да улеснят естественото раждане

Включването на тези плодове в ежедневното хранене през последните няколко седмици от бременността може да насърчи разширяването на шийката на матката. Освен това, вероятността да се намали продължителността на раждането е по-голяма заради твърденията, че съединенията във фурмите имитират ефектите на окситоцина - хормон, участващ в контракциите.

Екзотичните плодове служат и за заместител на бялата захар

Сиропът от фурми има нисък гликемичен индекс и по-ниско съдържание на фруктоза от всеки друг подсладител. Ето защо той е известен сред хората, които се хранят на диети, изискващи прием на по-малко количество захар.

Видяхме, че тези сухи на вид плодове от Близкия изток не са за подценяване. Да ги включите в ежедневното си хранене е изключително лесно, тъй като те подхождат на сладкиши, чудесни са за подслаждане на смутита, зърнени закуски и ядкови млека. Ние също ще ви дадем едно много лесно за приготвяне предложение, с което ще имате интересно и вълнуващо предястие за минути.

Пълнени фурми с крема сирене и орехи

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 10 фурми, разполовени и почистени от костилката
  • Крема сирене тип "Филаделфия"
  • Орехови ядки

Начин на приготвяне:

  1. Всяка половинка от фурмите се намазва с известно количество от крема сиренето, след което отгоре се слага четвърт от ядката на ореха.

Дайте оценка:

Тагове: фурми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче