Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет храни, които ще подобрят настроението ви

И не, сладките десерти не са сред тях


Когато не сте в особено добро настроение, може би прибягвате към сладка, висококалорична храна, за да повдигнете духа си. Но има по-добър начин да го постигнете, който - за ваша изненада или не - отново е свързан с храненето.

Съчетаването на правилния избор на храна, добър сън и редовни физически упражнения е печеливша комбинация, способна да ви помогне да подобрите гледната си точка към света.

Нека видим кои са петте храни, които ще ви накарат да се почувствате по-щастливи в натовареното и изтощително ежедневие.

Орехи

Снимка: iStock by Getty Images

Имайки предимство пред другите ядки, орехите са особено добър източник на омега-3 мастни киселини. Ако ядете само по няколко от тях на ден, те са способни не само да подобрят настроението ви, но и да намалят симптомите на депресия.

Банани

Снимка: iStock by Getty Images

Те съдържат много витамин В6, който спомага за производството на допамин и серотонин в тялото. Ето защо те бързо биха ви помогнали да се почувствате поне малко по-добре. Освен това бананите са чудесен източник на естествени захари и фибри, които бързо ще стабилизират енергийните нива на организма.

Ферментирали храни

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кисело мляко, кефир, кисело зеле и различни видове туршии - всички те ще подобрят здравето на червата, работейки пряко върху баланса на чревната флора. Така приятните на вкус ферментирали храни ще повлияят индиректно върху нивата на серотонина, като помогнат да тялото ви да го произвежда повече.

Яйца

Снимка: iStock by Getty Images

Те са неизменен източник на витамин D, наричан още "слънчев витамин", който се свързва с доброто настроение. В по-големи количества се намира само в някои храни, но яйцата са наистина надежден негов притежател.

Варива

Снимка: iStock by Getty Images

С високо съдържание на фибри и растителен протеин, бобът и лещата ще ви осигурят добра доза витамини от група В, които ще помогнат за подобряване на настроението ви, както и ще увеличат производството на серотонин и допамин в тялото. Тези витамини също играят важна роля в работата на нервната система, заради което не бива да бъдат подценявани.

Варивата също са чудесен източник на желязо. Когато нивата му са в норма, чувството на отпадналост и умора намалява драстично.

Дайте оценка:

Тагове: банани яйца кисели краставички боб орехи леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче