Ароматът на чубрица може да събуди всеки позаспал детски спомен, особено в компанията на препечена филийка.
С идването на студените месеци е време да обърнем внимание на вкусотиите, които топлят душата ни, когато слънцето присъства по-малко в нашето ежедневие. Ето защо се разровихме в бабиния тефтер и открихме няколко чудесни предложения за домашни поръски от българската традиционна кухня.
Всички те съдържат в основата си любимата чубрица, която заедно с още няколко подправки оформя възбуждащ апетита краен резултат.
Чубрица по пирдопски
Необходими продукти:
- 1 с.л. червен пипер (лют или сладък, а може и смесен от двата вида)
- 1 връзка изсушена чубрица
- 1 с.л. смлян сминдух
- 1 с.л. смлени пуканки
- 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
- Чубрицата се стрива и пресява, след което се смесва с останалите съставки.
- Разбърква и се съхранява в добре затворен стъклен буркан.
Шарена сол от благоевградско
Необходими продукти:
- 3-4 бр. сушени пиперки
- 1 връзка изсушена чубрица
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ връзка изсушен джоджен
- 2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Пиперките се препичат леко и се счукват в хаванче.
- Към тях се прибавят стритие джоджен и чубрица, солта и черният пипер, след което се смесват добре.
- Поръската се съхранява в стъклено бурканче на тъмно място.
Мешанѝя
Необходими продукти:
- 2 връзки изсушена чубрица
- 4 с.л. сминдух
- 5 ч.л. червен пипер
- 20 г печени тиквени семки
- 3 с.л. сол
Начин на приготвяне:
- Чубрицата се стрива и пресява. Смлените тиквени семки се прибавят към нея, заедно с останалите подправки.
- Всички съставки се смесват добре.
- Поръската се съхранява в стъклено бурканче.