Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да разгадаем магията на слайдерите

Тайната е във вълшебния ефект, който лукът има върху месото


Да се научи човек да прави слайдери не означава че ще прави умален вариант на обикновения бургер, както повечето хора, чували термина, смятат. Напоследък думата се използва повече като нарицателно за всякакъв вид сандвичи с размера на малки хапки, но оригиналното му значение обозначава специфичен стил хамбургер. Да, той е по-малък по размер, но основната разлика се крие изцяло в аромата на лук.

Оригиналният замисъл на кюфтето в един слайдер е, че то изобщо не трябва да докосва повърхността на грила или плочата за печене. Вместо това тук се разчита на постелката от лук, върху чиято пара се приготвя месото. Но в доста рецепти все пак е разрешено леко да овъглим каймата. Такъв пример ще дадем и по-долу.

Снимка: iStock by Getty Images

Има и важна подробност в типа питки - за този бургер не се използват бриош или кайзер, а по-малки като диаметър и дебелина питки.

Да си приготвим лука

Трябва да нарежем една глава кромид лук на средно големи кубчета, които да осолим добре и после да залеем в една купичка с малко топла вода, колкото едва да ги покрие.

Относно кюфтето

Тъй като размерът на слайдерите е по-малък, времето за изпичане на месото ще е по-кратко и съответно - така рискуваме да го направим по-сухо. Добре е да се ползва телешка кайма, смляна в магазина по наши инструкции, като съотношението на месо спрямо мазнина трябва да е по-различно от стандартната телешка кайма. Необходимо е мазнината да преобладава. Така кюфтетата ще станат по-сочни. Като за начало можем да пробваме с около половин килограм кайма, от която да оформим 10 топчета с размера на пинг-понг и да ги оставим в хладилника, докато дойде време да ги използваме.

Да си подготвим продуктите навреме

Тъй като слайдерите стават готови доста бързо, не е лошо всички съставки да са ни под ръка. До печката е нужно да сложим купата с лука, 5 слайса от чедър за сандвичи (разрязани наполовина), както и питките, разрязани хоризонтално през средата.

Снимка: iStock by Getty Images

Тиганът трябва да е изключително горещ

Най-удачно е да използваме чугунен тиган. Тази стъпка е очевидна и много важна, но много хора я забравят и после се чудят защо нещата не се получават. Затова никога не е излишно да я подчертаем.

Да изпечем кюфтетата

Трябва леко да ги сплескаме с ръце и да ги поръсим със сол. На тигана покапваме малко зехтин или растително масло и тогава поставяме първото кюфте. Още щом то докосне повърхността на съда, веднага го обръщаме и с помощта на метална шпатула го пресоваме с едно движение като натискаме, колкото се може по-силно. Тази и следващите процедури прилагаме по същия начин за всяко следващо кюфте.

Снимка: iStock by Getty Images

Време е за лука и чедъра

Печем за около няма и минута и посипваме с малко от лучено-водната смес. След около още 30 секунди трябва да обърнем кюфтето възможно най-внимателно, така че лучената смес да се озове под него. Поставяме парче чедър от горната му страна и го оставяме на тигана за около десетина секунди, за да се разтопи сиренето.

Как да сервираме?

Подпъхваме шпатулата от долната страна на бургера като загребваме и лука и ги поставяме върху горната част, или "капака" на питката. Захлупваме с долната ѝ част, преобръщаме и подреждаме в чиния. Правим същото и с останалите 9 слайдера.

Това е най-класическата рецепта за слайдери, което разбира се не пречи да експериментираме като добавим и още някой друг продукт към целия пейзаж. Можем да смесим каймата с парченца гъби, даже и с парчета риба. Но неслучайно оригиналната рецепта е най-предпочитана по света, тъй като се е доказала през годините като най-вкусна.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче