След като вече се намираме в сезона на симпатичните зелени зрънца, които тепърва ще се появяват все по-често на трапезата ни, нямаше как да не им отделим специално внимание.
Грахът има много по-голяма супер сила, отколкото дори предполагате. На първо място е отличен източник на растителен протеин, освен това регулира кръвната захар, помага на храносмилателната система и подкрепя работата на сърцето. Но нека видим по-подробно как се случва това.
Отличен източник на растителен протеин
Тъй като е грахът е богат на фибри и е сред най-добрите източници на растителен протеин, той е изключително засищащ. Полезен е за онези, които спазват диети или режим на хранене без месни и животински продукти, защото им осигурява добри нива на желязо, което е необходимо на червените кръвни телца да транспортират кислорода в тялото.
Регулатор на кръвната захар
Грахът е с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри. Това го прави изключително полезен, ако имате проблеми с кръвната захар. Нишестето на зелените зрънца съдържа по-висок процент амилоза, която забавя храносмилането. Според проучвания този процес може да повлияе подобряването на баланса на кръвната захар.
Също така грахът съдържа хранителни вещества като магнезий, витамини от група В, витамин С, а всички те помагат отново за контролирането на захари в кръвта.
Помага на храносмилането
Богатият на фибри грах поддържа храносмилателната система и ѝ помага да работи балансирано. Функцията на фибрите е да осигурят хранителни вещества на полезните бактерии в червата, които играят ключова роля за нашето здраве. Приемането на по-голямо количество от този вид въглехидрати помага при проблеми с лениви черва и запек. Освен това, фибрите могат да ни предпазят от редици заболявания, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни проблеми.
Помага за работата на сърцето
Зелените зрънца съдържат минерали, които благоприятстват сърдечната дейност. Това са магнезий, калий и калций, но също можем да добавим веществата, съдържащи антиоксиданти като витамин С и тези, които влизат в групата на фитонутриентите - каротеноиди и флаваноиди. Всички те предпазват сърцето и поддържат функцията на сърдечно-съдовата система.
Разтворимите фибри в граха пък помагат да управляваме нивата на холестерола.