Необходими продукти:
- 1 шаран около 1.5-2 кг, може предварително да е нарязан на стекове или филета
- 2 големи глави лук
- Сол и пипер на вкус
- 4 лимона
- 5 с.л. хлебни трохи или галета
- 5 с.л. брашно
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- От предната вечер нарежете шарана на филета или стекове, след което го овкусете със сол и черен пипер. След това обелете и нарежете лука на полумесеци. Сложете рибата в достатъчно голяма кутия или купа, прибавете лука и я покрийте. Оставете я в хладилника за цялата нощ.
- В деня на готвене изцедете 3 от лимоните, а последния нарежете на полумесеци.
- В голяма купа сипете върху шарана лимоновия сок и слайсовете лимон. Покрийте я и оставете настрани за 30 мин.
- След като времето изтече, подсушете всяко парче риба с кухненска хартия.
- Сложете хлебните трохи и брашното в голяма чиния и ги разбъркайте, за да се смесят.
- Загрейте олиото в подходящ тиган на средна към висока температура.
- Панирайте всяко парче риба и го пуснете в горещата мазнина. Пържете, докато придобият приятен златист загар. Би трябвало да ви отнеме около 5-6 мин. от всяка страна, но това зависи и от дебелината на парчето.
- Сервирайте шарана веднага с парчета лимон.
ИЗБРАНО