Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Това са най-леките мини пици, които сте опитвали

Смело подправени с лятно благоухание


Патладжанът е зеленчук с дългогодишна история, който имаме привилегията да познаваме и днес. Отглеждан е за първи път в Азия, но идва в западните страни около 1500 г. Заради това, че принадлежи към семейство Картофови, навремето са го смятали за отровен.

Сега обаче няма да разнищваме неговия път, а ще се фокусираме върху един интересен начин, по който да си го приготвяте у дома. И не, няма да отворим дума за кьопоолу, имамбаялдъ или запечени с домати патладжани. Този интересен зеленчук ще послужи за основа на едни от най-леките мини пици, които сте опитвали. Рецептата е подходяща за вегетарианци и но и за хора, които обичат месо. Може да се похапва и от тези, имащи непоносимост към глутен. Спектърът е голям, затова нека видим откъде трябва да започнете.

Като за начало е добре да се сдобиете с по-едри представители на патладжана, за да може да стъпите на по-солидна основа. Кръглите резени, които ще изрежете от тях, са идеални за поръсване с кашкавал, моцарела, пеперони и всички останали любими продукти, обичайни за традиционната пица.

Важно е да имате предвид, че тези патладжанени мини пици трябва да се ядат с нож и вилица, а не с ръце, тъй като текстурата на зеленчука е деликатна.

Може би ще се запитате, дали трябва да осолите резените патладжан предварително. Съветваме ви да го направите, защото така ще извлечете излишната влага от тях, която принципно би направила ястието по-сочно. В случая, не гоним тази идея.

Мини пиците са идеални за предястие, но са също толкова подходящи и за основно ястие, към което да прибавите гарнитура от зелена салата, такава с нахут или с друга бобова култура.

А сега е време за рецептата.

Мини пици от патладжан (2-3 порции)

Необходими продукти:

  • Около килограм и половина едри патладжани
  • 1 и ¼ ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. микс от италиански подправки (ако не намерите такъв, използвайте по малко босилек, риган, майорана, розмарин)
  • Щипка черен пипер
  • Щипка чесън на прах
  • Щипка лук на прах
  • 1 малка консерва домати
  • 1 скилидка чесън, наситнена
  • Щипка сушен риган
  • Около 200 г твърда моцарела, настъргана

Предложения за продукти за гарниране:

  • Салам пеперони
  • Маслини, почистени от костилките и нарязани
  • Гъби, нарязани на тънко
  • Лук, нарязан натънко

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и нарежете патладжаните на дебели резени. Посолете ги със сол от двете страни и ги оставете насатрана за 20 мин. През това време включете фурната на 220 градуса.
  2. Попийте излишната влага от патладжаните с кухненска хартия.
  3. Сложете двете супени лъжици зехтин в тава за печене, предварително застлана с хартия за печене. В нея на един ред наредете резените патладжани и ги обърнете от двете страни, за да се намазнят.
  4. Пак от двете страни подправете с микса италианска подправка, щипка черен пипер и чесън на прах.
  5. Печете патладжаните на средната височина на фурната за 9 мин. Обърнете ги и ги печете още 6-8 мин., докато придобият златистокафяво. Не бива да се разкашкат.
  6. Междувременно, изсипете консервата домати в купа. Прибавете скилидката чесън, останалата ½ ч.л. от микса с италиански подправки, щипка риган и щипка сол. Разбъркайте.
  7. Когато патладжанът е готов, извадете тавата от фурната. Включете грила ѝ.
  8. Разпределете доматения сос върху резените, поръсете с моцарелата и сложете останалите продукти, които сте избрали (гъби, маслини и т.н.)
  9. Върнете тавата във фурната, като решетката трябва да е на най-високата позиция. Запечете патладжанените пици, докато моцарелата се запече.
  10. Гарнирайте с листенца пресен босилек, настърган пармезан или люспи лют червен пипер.

Дайте оценка:

Тагове: чесън домати риган патладжан моцарела маслини гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче