Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Опасен ли е за здравето прорасналият лук

И как да предотвратите процеса на покълване


Намирате се в кухнята с подготвена рецепта и нож в ръка. Посягате да вземете глава лук и забелязвате, че от долната ѝ част се подава зелен, подобен на стъбло израстък, който ви напомня, че сте купили зеленчука доста отдавна. Преди да зарежете плановете си и да поръчате храна за вкъщи, нека видим какво се крие зад прорасналия лук и дали е безопасно да го консумирате.

Ще започнем с добрата новина - да, той не е вреден за вашето здраве и при направени изследвания в него не са окрити никакви вредни вещества. Ще усетите обаче проблем във вкуса, тъй като покълналите стръкчета превръщат захарите в луковицата в енергия, която да помогне от нея да се роди ново растение. Процесът ще направи лука горчив, а с напредване на времето той просто ще изсъхне и ако нямата намерение да го засадите, ще трябва да го изхвърлите в кофата за боклук.

Кога лукът прораства?

Това се случва, когато е изложен на прекалено много влага и му липсва циркулация на въздуха. Ето защо съхранението на лук в хладилник не е сред разумните решения.

Какво е редно да направите?

Забележите ли, че лукът започва да прораства, използвайте го възможно най-скоро. Така ще избегнете по-нататъчната промяна във вкуса и ще си спестите неприятности.

Може да го сложите във всякакви ястия, но ви съветваме да е в такива, които търпят евентуалния леко горчив вкус. Пресните салати не са добър вариант в този случай, както и ако сте решили да приготвите изисканата френска лучена супа.

Покълналата част също има начин да се използва. Колкото по-млада е тя, толкова по-добре, защото на вкус много напомня на перата пресен лук. Не ги изхвърляйте. Запържете ги в олио заедно с главата стар лук.

Кога да изхвърлите прорасналите екземпляри?

Добре е да прибегнете към тази стъпка, когато главите са твърде сухи или по тях се появят следи от мухъл. Не използвайте дори и покълналите зелени листа, а директно се запътете към кофата за боклук.

Как да предотвратите процеса на покълване?

Тук е важно да знаете кой е правилният начин на съхранение. Подобно на картофите лукът трябва да се държи на сухо, добре проветливо и тъмно място. Попадне ли на силна светлина, у него ще се активират процеси, които ще му подскажат, че е време да започне да расте.

Ако трябва да държите лука в торба или купа, нека бъдат с мрежеста структура, за да протича правилната циркулация на въздуха. Съхранявате ли го увит в найлон, ще съкратите доста срока му на годност.

Дайте оценка:

Тагове: пресен лук червен лук бял лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче