Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 кубче мая
1 кг пресято брашно
1 ч.ч. меко масло
1 лимонена есенция

Затопляме леко млякото. Разбиваме 5 яйца със захарта. Маята размиваме в съд с прясното мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Правим си кладенче в брашното. Изсипваме всички продукти и есенцията. Месим продължително. Добитото тесто прехвърляме в съд, намазнен с олио. Покриваме го с кърпа и отгоре с одеяло, слагаме в топла стая за около 60 мин. След като бухне, го измесваме повторно. Правим си три дълги фитила. Плетем плитка. От тестото стават два козунака. Слагаме я във форма тип терин, намазана с олио и посипана с брашно. Оставяме да втаса за час, час и половина. Загряваме фурната. Намазваме козунака с яйце и поръсваме обилно със захар. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Пробвала съм няколко рецепти за козунак, но тази ми допада и винаги ми се получава. Може при желание да се сложи вътре локум, орехи и др. Правя го и през другата част но годината, а не само на Великден. Да ви е сладко! Хапваме с горещо прясно мляко.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче