1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 кубче мая
1 кг пресято брашно
1 ч.ч. меко масло
1 лимонена есенция
Затопляме леко млякото. Разбиваме 5 яйца със захарта. Маята размиваме в съд с прясното мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Правим си кладенче в брашното. Изсипваме всички продукти и есенцията. Месим продължително. Добитото тесто прехвърляме в съд, намазнен с олио. Покриваме го с кърпа и отгоре с одеяло, слагаме в топла стая за около 60 мин. След като бухне, го измесваме повторно. Правим си три дълги фитила. Плетем плитка. От тестото стават два козунака. Слагаме я във форма тип терин, намазана с олио и посипана с брашно. Оставяме да втаса за час, час и половина. Загряваме фурната. Намазваме козунака с яйце и поръсваме обилно със захар. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Пробвала съм няколко рецепти за козунак, но тази ми допада и винаги ми се получава. Може при желание да се сложи вътре локум, орехи и др. Правя го и през другата част но годината, а не само на Великден. Да ви е сладко! Хапваме с горещо прясно мляко.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО