Блатове:
Кокосово - ванилов:
5 белтъка,
5 жълтъка,
1 1/2 ч.ч.захар,
1 ч., чаша соево брашно (преситено поне два пъти),
1 ч. чаша бяло брашно (преситено поне два пъти),
10 с.л. олио, 10 с.л. кокосова сметана,
10 с.л. кокосови стърготини,
щипка сол,
1 ванилова есенция
Шоколадов:
5 белтъка
5 жълтъка
1 1/2 ч.ч.захар
1 ч. чаша соево брашно (преситено поне два пъти)
1 ч. чаша бяло брашно (преситено поне два пъти), без 4 с.л.
4 с.л. какао пресято
10 с.л. олио
10 с.л. вода
100 гр. разтопен млечен шоколад
щипка сол
1 ромова есенция или 2 с.л. ром, коняк или амарето
Шоколадов крем:
400 гр. готварски (може и черен) шоколад
100 млечен шоколад
400 гр. готварска (неподсладена сметана)
2-3 супени лъжици ром, коняк или амарето
50 гр. ситно смлени лешници или 3 с.л. лешникова паста
Ванилов крем
700 м.л. прясно мляко
90 гр. захар
3 жълтъка
3 белтъка
4 с.л. брашно
3 пак. ванилия (или ванилова шушулка)
1 1/2 пак. желатин (15 гр.)
щипка сол
Крем - капучино
200 мл. пр. мляко
200 мл. сладкарска сметана
100 бял шоколад
50 гр. масло
2 пак. капучино (вкус по избор) или 2 с.л. нес кафе
1 пак. желатин (10 гр.)
Крем рикота
250 гр. рикота
400 гр. заквасена сметана
50 гр. настърган черен шоколад
1 пак. желатин
Заливка:
200 гр. шоколад готварски
200 гр. заквасена сметана
200 гр. готварска сметана
1 с.л. ром, коняк или амарето
Посипка:
100 гр. лешници (може да ги карамелизирате)
100 гр. шоколад с лешников пълнеж нарязан
около 300 гр. бишкоти за да обиколите тортата с тях
И накрая...една панделка за принцесата :)
Ванилов блат:
Разбивате белтъците с щипката сол на твърд сняг. Разбивате внимателно 15 мин (от слаба към силна степен на миксера) жълтъците, като постепенно им добавяте захарта. След като сте ги били 15 мин, добавяте кокосовата сметана, олиото, внимателно на ръка брашното и стърготините. След това отново с дървена шпатула добавяте и белтъците и накрая есенцията. Пече се на 150 градуса, горе и долу, в предварително загрята фурна за 50 мин.
Шоколадов блат:
Разбивате отново отделно белтъци и жълтъци. В същия ред добавяте олио, вода, алкохол, разтопен шоколад, ядки, брашно, какао и накрая белтъците. Пече се по същия начин, но е добре този блат да е на хартия за печене.
Изстиналите блатове се разрязват на половинки с конец или лък.
Шоколадов крем:
Загрявате на водна баня сметаната и шоколадите, до пълно хомогенизиране. Сваляте от котлона и добавяте всичко останало. Оставя се да изстине до сгъстяване (трябва да става за мазане, а не да е полутечен).
Ванилов крем:
Слагате в тенджера млякото и захарата, до завиране. Сваляте от котлона и добавяте жълтъците при непрекъснато бъркане. Добавяте размитото с малко водичка брашно (аз го добавям през цедка за по - сигурно, че крем с топки според мен е за в кофата). Изчаквате малко време (4-5 мин.) при бъркане и внимателно добавяте разбитите на сняг белтъци и есенцията. И накрая загрявате (аз в микровелето) предварително накиснатия в малко водичка желатин. След като се стопи хубаво се налива в крема. Оставя се да изстине до сгъстяване, покрит със стреч фолио, за да не хване кора.
Крем капучино:
Всички продукти (без желатина) се смесват в тенджера и се стапят. Към тях се добавя желатина, предварително разтворен във вода и загрят. Отново оставяте да изстине със стреч фолио.
Крем рикота:
Смесвате рикотата и заквасената сметана, разбивате с миксер, добавяте шоколада и отново разбърквате.Добавяте и желатина, предварително набъбнал и загрят. Оставяте да стегне в хладилника.
Заливка:
Загрявате шоколада и сметаната, сваляте от котлона, бъркате за около 5-6 мин енергично и добавяте заквасената сметана и алкохола или есенцията.
Сглобяване:
Най - напред поставям половинката шоколадов блат в ринг. Половинката от ваниловия изрязвам в средата, до толкова че от него остават не повече от 2 см контур. Залепям го с малко заливка за шоколадовия, в получената дупка намазвам шоколадовия крем, и част от крем капучино и похлупвам изрязаното средно кръгче от ваниловия блат. Изрязвам по същия начин втората половина от шоколадовия блат и залепям контура му с малко заливка за ваниловия. Мажа с ваниловия крем и малко крем рикота до изравняване на крема с блата. отгоре мажа останалия крем папучино, върху него крем рикота, и постявам останалата среда на шоколадовия блат. Оставям да стегне в хладилник. Вадя от ринга, с помощта на заливката залепвам бишкоти по цялата обиколка на тортата и наливате останалата заливка в оформилата се "пропаст". Посипвате с едно нарязани лешници и нарязан с картофобелачката шоколад.
Връзвате панделката ииии... пак в хладилника за поне 4-5 часа... Да ви предупредя, че тортата е над 5.500 кг и е незнайно колко точно калорична... Но е безумно вкусна, опитайте, наистина си заслужава... Не е красива, като фондановите, но определено ще получите гастрономически оргазъм от първата копка в нея...
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност