За блата:
3 бр. яйца,
180 г захар,
160 г брашно тип 500,
1/2 пак. бакпулвер,
2 с.л. натурално какао;
За крема:
1л.пр.мляко,
2 пр.ванилия,
2ч.ч.захар,
4с.л.брашно,
3 жълтъка;
За декорация:
Бита сметана (пакетче от 200мл. сладкарска сметана е напълно достатъчна); Бисквити, цветни захарни пръчици
Блатът – белтъците и жълтъците се разделят и белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се смесват отделно със захарта и пресетите брашно и бакпулвер. Много внимателно с леки разбърквания се добавят белтъците и какаото. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се на умерена температура – 180-200°, докато клечката за зъби не излезе напълно суха от блата. Когато е готов, извадете и оставете да изстине върху решетка. След това разрежете на два или три отделни блата (в зависимост от дебелината).
Кремът (млечен Баварски) – сипете млякото в по-голям съд и го кипнете, добавете захарта и ванилията. Разтворете брашното в част от прясното мляко и върнете на тънка струя при другото мляко. Бъркайте, докато не се сгъсти леко. Махнете от котлона и добавете един по един жълтъците, докато бъркате постоянно. Оставете да изстине.
Блатовете се слепят с крема, а отвън цялата торта се „облича” с бита сметана и се декорира по желание. В случая блатовете са изрязани във форма на бухал, а част от парчетата са използвани за „крила”. За очи са използвани големи слепени бисквити, като на места е махнат единия слой, за да се виждат „зеници”, тортата се посипва с цветни захарни пръчици.
Най-добре тортата да престои в хладилник поне една нощ, преди да се консумира.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност