Необходими продукти За сос Болонезе: 1 глава ситно нарязан лук 500 гр. кайма смес 300 мл доматен сос (или домати от консерва) зехтин, риган, подправки, черен пипер, чесън на вкус 500 гр. макарони ригатони 80 гр. пармезан 2 супени лъжици зехтин 100 гр. кашкавал 250 гр. извара 1-2 яйца
Макароните се сваряват за кратко време, трябва да са ал денте, т.е. леко сурови. Варят се във вода с малко сол. Отцеждат се и се измиват със студена вода. След това се поставят в дълбок съд, където се добавят 2 супени лъжици зехтин и 40 гр. пармезан. Хубаво се разбъркват. Формата, в която ще се пече тортата, се намазва със зехтин. Макароните се нареждат прави, един до друг. В купа се смесват изварата и яйцата. Хубаво се разбърква. С малка чаена лъжичка се поставя от сместа във всеки макарон. Заливат се с горещия сос Болонезе. За соса: в загретия зехтин се запържва лукът, след което се добавя каймата и се пържи, докато се изпари течността. Подправя се на вкус, след което се прибавя доматеният сос. Оставя се да се вари на тих огън, докато се изпари цялата течност. По желание може да се използват и домати от консерва. Отгоре се настъргва останалите 40 гр. пармезан. Така приготвената торта се пъха във фурната и се пече 15 минути на 190 градуса. Щом се извади от фурната, се поръсва с Гаудата и се връща да се допече още 10-15 минути. Оставя се да се охлади 5-10 минути.
Необходими продукти За сос Болонезе: 1 глава ситно нарязан лук 500 гр. кайма смес 300 мл доматен сос (или домати от консерва) зехтин, риган, подправки, черен пипер, чесън на вкус 500 гр. макарони ригатони 80 гр. пармезан 2 супени лъжици зехтин 100 гр. кашкавал 250 гр. извара 1-2 яйца
Макароните се сваряват за кратко време, трябва да са ал денте, т.е. леко сурови. Варят се във вода с малко сол. Отцеждат се и се измиват със студена вода. След това се поставят в дълбок съд, където се добавят 2 супени лъжици зехтин и 40 гр. пармезан. Хубаво се разбъркват. Формата, в която ще се пече тортата, се намазва със зехтин. Макароните се нареждат прави, един до друг. В купа се смесват изварата и яйцата. Хубаво се разбърква. С малка чаена лъжичка се поставя от сместа във всеки макарон. Заливат се с горещия сос Болонезе. За соса: в загретия зехтин се запържва лукът, след което се добавя каймата и се пържи, докато се изпари течността. Подправя се на вкус, след което се прибавя доматеният сос. Оставя се да се вари на тих огън, докато се изпари цялата течност. По желание може да се използват и домати от консерва. Отгоре се настъргва останалите 40 гр. пармезан. Така приготвената торта се пъха във фурната и се пече 15 минути на 190 градуса. Щом се извади от фурната, се поръсва с Гаудата и се връща да се допече още 10-15 минути. Оставя се да се охлади 5-10 минути.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност