Необходими продукти:
- 1 скумрия
- Лют червен пипер
- Зехтин, на око
- 1 голям картоф, на кубчета
- 1 консерва домати, смлени (около 200 г)
- 5 скилидки чесън, на едро
- 1 дафинов лист
- Сокът от 1 лимон
- 1 голям морков, на кубчета
- 1 глава кромид лук, на едро
- Сол и черен пипер на вкус
- Кориандър
- 2 стръка розмарин
- 1 кубче телешки бульон
- 1/2 ч.л. кимион
- Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- Повечето видове скумрия нямат люспи, но в зависимост от вида, който имат в магазина, огледайте я добре и ако все пак има, отстранете ги.
- Отделете филетата от рибата, но не махайте кожата, отстранете гръбнака, опашката, перките и главата.
- Загрейте литър вода в една тенджера, като добавите малко сол, черен пипер, дафиновия лист и стръковете пресен розмарин. Сложете и гръбнака и главата от рибата. Оставете сместа да заври и намалете котлона. Оставете бульона да къкри 20 минути, след което го прецедете в една купа, а излишните продукти изхвърлете.
- На добре загрят тиган с няколко капки зехтин и 1 ч.л. краве масло запържете филетата от двете страни. Кожата на рибата трябва да стане хрупкава и да образува коричка с приятен загар.
- Прехвърлете месото в една чинийка настрана и без да миете тигана добавете нарязания лук и моркова. Пържете ги за 2 минути и прибавете чесъна. Добавете още малко зехтин, сол и черен пипер.
- Сложете 1 ч.л. от лютия червен пипер, разбъркайте и изсипете доматите от консерва. Сложете кубчето бульон и го изчакайте да се разтвори.
- Налейте 1 черпак от рибния бульон, който преди малко сварихте. Овкусете с кориандъра и кимиона.
- Върнете тенджерата на котлона и изсипете рибния бульон. Прибавете филетата, като преди това ги нарежете на едри парчета. Излейте и соса от тигана.
- Изчакайте чорбата да заври и сложете нарязаните на кубчета картофи да се сварят, около 15-20 минути.
- Посолете гозбата и изцедете сока от 1 лимон в нея. Опитайте на вкус и ако трябва, добавете още сол.
- Спрете котлона, поръсете с наситнен пресен магданоз и сложете капака.
- Сервирайте с препечен хляб и резени лимон.