Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Чорба от скумрия

Ще се влюбите в този обикновен, но незабравим вкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 скумрия
  • Лют червен пипер
  • Зехтин, на око
  • 1 голям картоф, на кубчета
  • 1 консерва домати, смлени (около 200 г)
  • 5 скилидки чесън, на едро
  • 1 дафинов лист
  • Сокът от 1 лимон
  • 1 голям морков, на кубчета
  • 1 глава кромид лук, на едро
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Кориандър
  • 2 стръка розмарин
  • 1 кубче телешки бульон
  • 1/2 ч.л. кимион
  • Пресен магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Повечето видове скумрия нямат люспи, но в зависимост от вида, който имат в магазина, огледайте я добре и ако все пак има, отстранете ги.
  2. Отделете филетата от рибата, но не махайте кожата, отстранете гръбнака, опашката, перките и главата.
  3. Загрейте литър вода в една тенджера, като добавите малко сол, черен пипер, дафиновия лист и стръковете пресен розмарин. Сложете  и гръбнака и главата от рибата. Оставете сместа да заври и намалете котлона. Оставете бульона да къкри 20 минути, след което го прецедете в една купа, а излишните продукти изхвърлете.
  4. На добре загрят тиган с няколко капки зехтин и 1 ч.л. краве масло запържете филетата от двете страни. Кожата на рибата трябва да стане хрупкава и да образува коричка с приятен загар.
  5. Прехвърлете месото в една чинийка настрана и без да миете тигана добавете нарязания лук и моркова. Пържете ги за 2 минути и прибавете чесъна. Добавете още малко зехтин, сол и черен пипер.
  6. Сложете 1 ч.л. от лютия червен пипер, разбъркайте и изсипете доматите от консерва. Сложете кубчето бульон и го изчакайте да се разтвори.
  7. Налейте 1 черпак от рибния бульон, който преди малко сварихте. Овкусете с кориандъра и кимиона.
  8. Върнете тенджерата на котлона и изсипете рибния бульон. Прибавете филетата, като преди това ги нарежете на едри парчета. Излейте и соса от тигана.
  9. Изчакайте чорбата да заври и сложете нарязаните на кубчета картофи да се сварят, около 15-20 минути. 
  10. Посолете гозбата и изцедете сока от 1 лимон в нея. Опитайте на вкус и ако трябва, добавете още сол.
  11. Спрете котлона, поръсете с наситнен пресен магданоз и сложете капака.
  12. Сервирайте с препечен хляб и резени лимон.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер скумрия кориандър розмарин дафинов лист домати моркови пресен магданоз картофи кимион лют пипер кромид лук