4 бр. средно големи тиквички (около 1,500 кг),
300 гр. сварено пилешко месо,
200 гр. сирене,
200 гр. кашкавал,
100 гр. топено сирене,
2 яйца,
2 с.л.заквасена сметана или гъсто кисело мляко,
чесън, копър, черен пипер, магданоз на вкус,
2 с.л. галета за поръсване
Нарежете тиквичките по дължина на тънки лентички и леко ги намажете с олио. Запечете ги леко на грил тиган или скара само да поомекнат. Може и в тефлонов тиган с малко мазнина леко да се запържат до омекване. В купа си настържете кашкавала, добавете му копър и магданоз и разбъркайте с 1 яйце. В друга купичка натрошете сиренето, добавете му копър, магданоз, ситно нарязан чесън на вкус, сметаната и другото яйце и разбъркайте хубаво. В трета купичка си нарежете свареното пилешко месо на дребно, овкусете го със черен пипер и малко солчица (внимавайте защото сирената и кашкавала са солени).
В продълговат терин (форма за кекс) намаслен леко с мазнина подредете тиквичките по стената така че половината от тях да висят отвън. Сложете и на дъното 2 парчета. Сипете кашкавалената смес, отгоре наредете тиквички. Върху тях сипете пилешкото месо и разпределете хубаво. Наредете върху него парченца топено сирене и покрийте пак с тиквички. Изсипете сиренената смес и завийте с висящите отвън тиквички и ако е необходима сложете тиквички отгоре. Поръсете с галетата и печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 15-20 минути (пак си зависи от модела на фурната). Щом галетата се препече извадете терина и оставете да изстине. След това го обърнете в продълговато плато нарежете на филийки и сервирайте с подходяща гарнитура.
Теринът може да се направи и без месо, само че тогава се увеличава грамажа на кашкавала и сиренето. Може да се добавят и други видове сирена като допълнение.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност