Необходими продукти:
- 1 1/2 ч.ч. ориз басмати
- 1 глава кромид лук
- Зехтин
- 1 дафинов лист
- Настърганата кора от 1 лимон
- 1 ч.ч. бяло вино
- 2 с.л. песто
- 1 л пилешки бульон, горещ
- 150 г пюре от тиква
- 50 г краве масло
- 3 с.л. настърган пармезан
- Натрошено синьо сирене
- 1 с.л. тиквено семе
- Черен пипер
- Листа от рукола, за украса
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука на дребно и го запържете в нагрят тиган с малко зехтин на дъното за около 2-3 мин.
- Нарежете 2 скилидки чесън на едро и го прибавете към лука. Овкусете с прясна мащерка и 1 пръчица канела.
- Добавете 1 дафинов лист и настърганата кора от един лимон.
- Изсипете ориза без никаква вода. Бъркайте начесто всички продукти за около 15 мин.
- Добавете 1 ч.ч. бяло вино и разбъркайте.
- Прибавете пестото.
- Добавете 1 ч.ч. горещ пилешки бульон и го изчакайте да се изпари, като разбърквате непрекъснато.
- Повторете процедурата, докато изразходвате около литър бульон.
- Време е за тиквеното пюре.
- Разбъркайте ризотото и свалете тигана от котлона. Добавете кравето масло, настъргания пармезан и кората от портокал.
- Сервирайте ястието в плоски чинии и поръсете всяка порция с натрошено синьо сирене, малко тиквено семе и пресни листа рукола. Овкусете с малко зехтин и смлян черен пипер.