Необходими продукти:
- Цяло пиле, около 1.5 кг
- 1 с.л. брашно
- 700 г шалот
- 200 г стафиди
- 700 мл пилешки бульон
- Зехтин
- 5 с.л. лимонов сок
- 1 пръчица канела
- 1 ч.л. кимион
- 2 ч.л. джинджифил
- 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. лют кайенски пипер
- 50 г бадеми
- 1 ч.л. кориандър
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Пилето се натърква със сол, черен пипер и брашно.
- В голяма тенджера се загрява олио на среден огън и в него се запържва птицата. Ако тя е много голяма, може и на части, но тогава трябва да се следи те да са еднакво изпържени до получаване на приятно изгоряла коричка от всички страни. Пилето се прехвърля в тавичка и се оставя настрана.
- В съда се запържва шалотът до златисто. Добавят се канелата, джинджифилът, кимионът, куркумата, кайенският пипер и всичко се запържва за минута.
- Налива се бульонът и три супени лъжици лимонов сок. Огънят се усилва и се изчаква течността да заври. Тенджерата се похлупва, котлонът се намаля и всичко се оставя да покъкри за 15 мин.
- Пилето се накъсва на малки парченца и всичко се задушава за 25 мин.
- Лукът и месото се прехвърлят в голяма плоска чиния и се покриват с алуминиево фолио.
- През това време останалият в тенджерата сок се оставя да къкри до леко сгъстяване. Добавят се стафидите, 2 с.л. лимонов сок и след 2 мин. съдът се сваля от огъня.
- В малък тиган с малко мазнина се запържват бадемите с кориандъра.
- Фолиото се маха и върху гозбата се излива стафиденият сос и най-отгоре се посипват запържените стафиди с кориандър.