Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печено пиле със стафиди

Екзотична и много ароматна рецепта

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • Цяло пиле, около 1.5 кг
  • 1 с.л. брашно
  • 700 г шалот
  • 200 г стафиди
  • 700 мл пилешки бульон
  • Зехтин
  • 5 с.л. лимонов сок
  • 1 пръчица канела
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. джинджифил
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. лют кайенски пипер
  • 50 г бадеми
  • 1 ч.л. кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Пилето се натърква със сол, черен пипер и брашно.
  2. В голяма тенджера се загрява олио на среден огън и в него се запържва птицата. Ако тя е много голяма, може и на части, но тогава трябва да се следи те да са еднакво изпържени до получаване на приятно изгоряла коричка от всички страни. Пилето се прехвърля в тавичка и се оставя настрана.
  3. В съда се запържва шалотът до златисто. Добавят се канелата, джинджифилът, кимионът, куркумата, кайенският пипер и всичко се запържва за минута.
  4. Налива се бульонът и три супени лъжици лимонов сок. Огънят се усилва и се изчаква течността да заври. Тенджерата се похлупва, котлонът се намаля и всичко се оставя да покъкри за 15 мин.
  5. Пилето се накъсва на малки парченца и всичко се задушава за 25 мин.
  6. Лукът и месото се прехвърлят в голяма плоска чиния и се покриват с алуминиево фолио.
  7. През това време останалият в тенджерата сок се оставя да къкри до леко сгъстяване. Добавят се стафидите, 2 с.л. лимонов сок и след 2 мин. съдът се сваля от огъня.
  8. В малък тиган с малко мазнина се запържват бадемите с кориандъра.
  9. Фолиото се маха и върху гозбата се излива стафиденият сос и най-отгоре се посипват запържените стафиди с кориандър.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер червен пипер кориандър лук стафиди пиле пържене тенджера пилешки бульон бадеми канела лимонов сок джинджифил кимион куркума брашно кайенски пипер шалот

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче